Hlavní obsah

Schiavoneová je první italskou vítězkou French Open, Dlouhý deblový titul neobhájil

Tenistka Francesca Schiavoneová vyhrála French Open a stala se první italskou vítězkou grandslamového turnaje. V dnešním finále porazila Australanku Samanthu Stosurovou 6:4 a 7:6. Obě soupeřky hrály o titul z turnaje takzvané "velké čtyřky" poprvé v kariéře. Obhajoba titulu ve čtyřhře se nezdařila Lukáši Dlouhému s Leanderem Paesem. Česko-indický pár ve finále podlehl kanadsko-srbské dvojici Daniel Nestor, Nenad Zimonjič 5:7 a 2:6.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Italská tenistka Francesca Schiavone se mazlí s trofejí pro vítězku French Open.

Článek

Pár Nestor, Zimonjič oplatil Dlouhému a Paesovi loňskou porážku ze semifinále a díky úspěchu na Roland Garros se vrátí do čela deblového žebříčku.

Česko-indická dvojice hrála za posledních dvanáct měsíců již třetí grandslamové finále. Po loňských triumfech na Roland Garros a US Open začali Dlouhý s Paesem lépe i dnes a až do stavu 5:4 si bez potíží drželi svůj servis. Poté však soupeřům povolili první brejkbol, ti jej využili a dostali se rychle na koně.

Dlouhý s Paesem už nenašli na zkušené soupeře recept a rychle prohráli i druhou sadu. Za účast ve finále si každý z nich připíše na konto 80 tisíc eur (dva milióny korun).

"Byli dneska jednoduše moc dobrý," ocenil Dlouhý výkon vítězů. "Snad s Leanderem vydržíme spolu a třeba tady za rok získáme titul zpět," uvedl český daviscupový reprezentant. "Zatím prožíváme s Lukášem dobrý rok, tohle byly skvělé dva týdny a finále je rozhodně úspěchem. Musím Lukášovi poděkovat, že to se mnou vydrží," vtipkoval Paes, které vedle loňského titulu v Paříži vyhrál French Open v letech 1999 a 2001 s krajanem Mahešem Bhúpathím.

Sedmatřicetiletý Nestor získal již pátý grandslamový titul, jeho o tři roky mladší kolega třetí. V Paříži byl ale celkově úspěšnější Zimonjič, jenž kraloval se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou i mixu.

Schiavoneová poskočí do desítky

Rodačka z Milána si díky životnímu úspěchu polepší o 1,12 miliónu eur (29 miliónů korun), posune se na šesté místo světového žebříčku a vůbec poprvé pronikne do elitní desítky. "Cítím se neuvěřitelně. Mami, tati, miluju vás. Teď se cítím jako šampiónka. Věřím, že přišel můj čas," zářila Schiavoneová ještě na kurtu. Grandslamový turnaj nevynechala dvojnásobná vítězka Fed Cupu za posledních deset let ani jednou, premiérového triumfu se dočkala až na 31. pokus. Při prvním triumfu byla starší jen v roce 1969 Britka Ann Jonesová, která vyhrála Wimbledon ve třiceti letech a osmi měsících.

Vítězství Schiavoneové se stalo v italských médiích nejdůležitější zprávou dne. Deník La Stampa ji překřtil na královnu Paříže. "Triumf trikolóry na Roland Garros. Francesca Schiavoneová vstoupila do historie," napsal na svých internetových stránkách list Corriere della Serra. Vyzdvihuje, že italská hráčka neztratila koncentraci, udržela kontrolu nad situací a v závěrečné zkráceného hře jasně dominovala. "Schiavoneová, to bylo tažení," hlásá deník Corriere dello Sport. "Báječná Schiavoneová, Paříž je tvoje," přizvukuje Gazetta dello Sport.

Australanka Samantha Stosurová při finále French Open proti Italce Schiavoneové.foto: ČTK/AP/Michel Euler

Šestadvacetiletá Stosurová i přes prohru znovu prokázala, že se na antuce v Roland Garros cítí nejlépe. Loni si zde zahrála poprvé semifinále grandslamu, letos se ještě o kolo zlepšila. "Sehrála jsem tu skvělý turnaj. Hlavně bych ale chtěla pogratulovat tobě, Franc, hrála si dnes skvěle. Hodně štěstí do zbytku sezóny," nedala na sobě znát zklamání chladně vystupující Australanka.

Stejně jako Schiavoneová měla dosud lepší výsledky ve čtyřhře. Tentokrát ji však několikrát právě pro čtyřhru typická hra na síti zradila. Na její finále se přijela podívat celá rodina přes půl zeměkoule, Austrálie se však první grandslamové vítězky od triumfu Evonne Goolagongové ve Wimbledonu 1980 nedočkala.

FRENCH OPEN 2010
Muži, čtyřhra - finále:
Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Dlouhý, Paes (3-ČR/Indie) 7:5, 6:2.
Ženy, dvouhra - finále:
Schiavoneová (17-It.) - Stosurová (7-Austr.) 6:4, 7:6 (7:2)
Esa: 6:3. Dvojchyby: 1:1. Vítězné míče: 26:25. Využité brejkboly: 2/7 - 1/2. Nevynucené chyby: 19:28. Celkem získané míče: 72:64. Čas: 1:38 hod.

Reklama

Související témata: