Hlavní obsah

Skvělá práce českých tenistů! Berdych a Kvitová ve čtvrtfinále Wimbledonu

LONDÝN

Hned dvojnásobné zastoupení bude mít český tenis ve čtvrtfinále letošního Wimbledonu. Tomáš Berdych napodobil svoje maximum z roku 2007, Petra Kvitová si mezi osmi nejlepšími zahraje poprvé v kariéře. Další česká tenistka Klára Zakopalová v osmifinále nestačila na Kaiu Kanepiovou. Právě Estonka bude soupeřkou Kvitové v boji o semifinále.

Foto: Suzanne Plunkett , Reuters

Tomáš Berdych během osmifinále Wimbledonu

Článek

Dvanáctý nasazený Berdych byl favoritem souboje s Němcem Danielem Brandsem, ale 98. hráče světa zdolal až po třech hodinách 4:6, 7:6, 7:5 a 6:3. Ve čtvrtfinále se střetne s šestinásobným vítězem Wimbledonu Rogerem Federerem ze Švýcarska.

S Brandsem, který hrál poprvé v kariéře hlavní soutěž grandslamového turnaje, neměl Berdych zrovna jednoduchou práci. Tři sety se bojovalo o každý míč a český hráč se jen stěží dostával k brejkbolům.

První set Berdych prohrál, druhý získal v tie-breaku a v třetím měl namále. Prohrával už 3:5, ale nepovolil soupeři ani jeden setbol a ziskem čtyř her v řadě strhl vývoj utkání pro sebe.

Kvitová šokovala výhrou v osmifinále nad třetí nasazenou Caroline Wozniackou z Dánska, kterou na londýnské trávě porazila suverénně po setech 6:2 a 6:0. Dvacetiletá Kvitová je první českou hráčkou ve wimbledonském čtvrtfinále po Nicole Vaidišové, která se mezi osm nejlepších probojovala v letech 2007 a 2008.

Levou rukou hrající Kvitová se pustila do Wozniacké dle svého zvyku razantní hrou. Favorizovaná Dánka na trávě nestíhala rychlost a hrála údery pozdě. Kvitová se maximálně snažila využívat i horšího servisu soupeřky a po druhém podání tlačila Dánku říznými returny.

V prvním setu česká fedcupová reprezentantka nastřílela 14 vítězných míčů, zatímco Dánka jen tři. I v druhé sadě se dařilo Kvitové držet vysoký standard a Wozniackou zcela vymazala z dvorce.

V kvapíkovém tempu nadělila Dánce "kanára" a proměnila hned první mečbol. Zápas trval pouhých 46 mint a Kvitová výhru oslavila jen decentně - zamávala divákům, realizačnímu týmu a zmizela v šatně.

Kvitová je poprvé v grandslamovém čtvrtfinále. Dosavadním maximem hráčky z Fulneku bylo osmifinále loni na US Open a na Roland Garros 2008. Do letošního roku ve Wimbledonu nevyhrála ani zápas.

WIMBLEDON 2010 - výsledky českých tenistů:
MUŽI
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (12-ČR) - Brands (Něm.) 4:6, 7:6 (7:1), 7:5, 6:3.
Čtyřhra - 3. kolo:
Moodie, Norman (7-JAR/Belg.) - Damm, Polášek (ČR/SR) 7:6 (11:9), 7:6 (7:5), 7:6 (7:3).
ŽENY
Dvouhra - 4. kolo:
Kvitová (ČR) - Wozniacká (3-Dán.) 6:2, 6:0, Kanepiová (Est.) - Zakopalová (ČR) 6:2, 6:4.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Paes, Blacková (2-Indie/Zimb.) - Damm, Uhlířová (ČR) 6:3, 3:6, 6:2.
Junioři, dvouhra - 1. kolo:
Veselý (5-ČR) - King (Barb.) 6:1, 3:6, 6:3.
Juniorky, dvouhra - 1. kolo:
Kristýna Plíšková (9-ČR) - Gamizová (Venez.) 6:1, 6:3, Karolína Plíšková (4-ČR) - Van Nguyenová (USA) 6:2, 6:3.
Ostatní výsledky turnaje najdete zde

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články