Hlavní obsah

Berdych nemusí říci ve Wimbledonu poslední slovo, věří odborníci

LONDÝN

Tenista Tomáš Berdych byl lepším hráčem v dnešním duelu s Rogerem Federerem a šestinásobného vítěze Wimbledonu porazil zaslouženě. A semifinále slavného turnaje na trávě nemusí být jeho konečnou, shodli se tenisoví odborníci.

Foto: Gary Hershorn, Reuters

Český tenista Tomáš Berdych oslavuje vítězství nad Rogerem Federerem ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Článek

"Moc se mi letošní Wimbledon líbí. Po dlouhé době je to z českého pohledu vynikající turnaj. Je to fantazie mít dva zástupce v semifinále," komentoval vítěz Wimbledonu z roku 1972 Jan Kodeš skutečnost, že vedle Berdycha je v semifinále dvouhry žen i Petra Kvitová.

Kodeš sledoval Berdychův triumf nad Federerem přímo v hledišti centrkurtu v All England Clubu a po výhře českého hráče řekl jasně: "Tomáš byl lepším hráčem než Federer. Hrál výtečně, věřil si, měl agresivní returny, výborně podával a od třetího setu byl lepší."

"Je to fantastický úspěch - porazit Rogera Federera a dostat se do semifinále Wimbledonu. Podle dnešního výkonu si myslím, že Tomáš ještě neskončí," doplnil Jaroslav Navrátil, bývalý Berdychův trenér a daviscupový kapitán. Podle něj rozhodla hra od základní čáry. "Zezadu hrál Tomáš tak rychle, že se Roger jenom bránil," řekl Navrátil.

Rozhodl forhend

Hlavní zbraní českého tenisty byly servis a tvrdý forhend, který Federera ničil. Symbolicky po úderu z forhendu Berdych využil druhý mečbol. "Ten (forhend) rozhodl," přitakal Kodeš. "Hrál celkově výborně."

Kodeš i Navrátil se shodli, že Berdych nabral sebevědomí postupem do semifinále na French Open před měsícem. "Je nahoře a teď je na něm, aby si věřil. To je nejdůležitější. Měl by tomu věřit, že může vyhrát," řekl Kodeš. "Určitě má šanci vyhrát, ale je strašně těžké po sobě porazit Federera, pak Djokoviče a Nadala," řekl Navrátil.

Srba Novaka Djokoviče má Berdych za soupeře v semifinále. Dosud aktuálně třetího hráče světa neporazil a musí čekat jiný zápas než s Federerem. "Djokovič více běhá, bude to o výměnách od základní čáry. Tomáš musí zkrotit euforii a sebrat všechny síly," řekl Navrátil. "Ale vyhrát může. Není to hráč, který se nedá porazit," řekl Kodeš.

Navrátil by mohl být vzhledem ke čtvrtfinále Davis Cupu, které Češi budou hrát hned v týdnu po Wimbledonu až v Chile, do jisté míry rozpolcený. Berdychův postup do závěrečných kol totiž může znamenat, že bude unavený. "Především jsem hodně, ne málo, nadšený, protože jsem to Tomášovi přál. Pro Davis Cup to dobré není, ale pokud může vyhrát Wimbledon, tak mu to strašně přeju," konstatoval Navrátil.

Reklama