Hlavní obsah

VIDEO: Nechte fotbal fotbalem a fanděte nám, vyzývá Berdych české fanoušky

Podstoupil masáž, zúčastnil se oficiální tiskové konference a napustil si opět studenou vanu. Až v ní si možná Tomáš Berdych uvědomil, co dokázal. Ve čtyřech setech porazil šestinásobného vítěze Wimbledonu, jenž letos navíc obhajoval titul. Český hráč postoupil již na druhém grandslamovém turnaji v řadě do semifinále a věří, že tentokrát mu finálová účast neunikne.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych se směje krátce po vítězství nad Rogerem Federerem ve čtvrtfinále Wimbledonu.

Článek

V semifinále se mu v tom pokusí zabránit Srb Novak Djokovič, proti němuž Berdych ve dvou předešlých zápasech neuhrál ani jeden set. Oba duely se však hrály na tvrdém povrchu, na trávě se oba tenisté ještě nestřetli. Třetí hráč světového žebříčku však pošetřil síly, ve čtvrtfinále si hravě ve třech setech poradil s Lu Jen-hsuna z Tchaj-wanu. „Mě čeká utkání, o němž doufám, že nebude poslední,“ říká přesto Berdych pro stránku českého daviscupového týmu na Facebooku.

Tenista Tomáš Berdych během čtvrtfinále Wimbledonu proti Rogeru Federerovi.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Krátce po zápase se český tenisový hrdina posledních měsíců pochopitelně unaveně necítil. Vždyť vyhrát nad mužem, jenž pět let v řadě dominoval nejslavnějšímu turnaji světa, navíc na centrálním kurtu, se nestává každý den. „Emoce po dnešním zápase únavu nepřipouští, ale zítra ji určitě pocítím. To si půjdu jednou zatrénovat a pak budu celý den odpočívat a nabírat síly,“ plánoval krátce po zápase.

Opravdu se cítil unavený

Už po utkání s Němcem Brandsem do médií prosákly informace o tom, že se český hráč necítí v nejlepší fyzické kondici. A ačkoliv ve středu nepůsobil unaveným dojmem, Berdych vylučuje, že by šlo o záměrnou mystifikaci soupeře. „Musím říct, že to byl můj pocit. Když jsem dohrál, tak jsem se cítil špatně. Udělali jsme ale spoustu práce. Už včera (v úterý), když jsem měl den volna, tak jsem se cítil mnohem líp. A dneska to už bylo v pohodě,“ vyprávěl.

Zatímco rodák z Valašského Meziříčí se dokázal zbavit svých problémů, Federer si po utkání stěžoval na bolesti zad a nohy. „Jsem trochu zklamán,“ řekl po zápase na tiskové konferenci. Berdychovi popřál hodně štěstí. „Jinak nic zvláštního neříkal. Ještě mi pogratuloval. Nebyl čas na delší rozhovor,“ vysvětlil.

Tomáš Berdych během zápasu s Federerem ve Wimbledonufoto: Reuters/Gary Hershorn

Díky jemu a Petře Kvitové, která se probojovala do semifinále v ženské části pavouka, se o tenis opět v České republice zvýšil divácký zájem. Sportovní fanoušci již nehltají pouze informace z právě probíhajícího světového šampionátu ve fotbale, což Berdycha těší. „Fotbalové mistrovství sice probíhá, ale na druhou stranu, my tam nejsme. Tak nevím, proč by měli všichni sledovat fotbal a rozebírat nějaké zápasy, v nichž se český tým neobjevuje. Zvláště, když se děje jiná velká akce a tam máme dva zástupce, kteří hrají oba dva výborně a mají výsledky,“ říká Berdych.

Jeho fanoušci mu budou moci opět držet palce v pátek, kdy se střetne v semifinále londýnského grandslamu se Srbem Novakem Djokovičem. Už ve čtvrtek se o svou finálovou účast porve Petra Kvitová, jež vyzve Serenu Williamsovou. Oba duely z Wimbledonu odvysílá televizní stanice Nova Sport.

Reklama