Hlavní obsah

Wimbledon: Plíšková ovládla juniorku, ženský titul získala hladce Serena Williamsová

Už druhý juniorský triumf získaly na letošních grandslamech sestry Plíškovy. Na vítězství Karolíny z Austrálie navázala v neděli ve Wimbledonu stejně stará Kristýna, která ve finále zdolala Japonku Išizuovou po setech 6:3, 4:6 a 6:4. Čtvrtý wimbledonský titul v ženské dvouhře získala Američanka Serena Williamsová, která ve finále nedala šanci Rusce Zvonarevové.

Foto: Phil Noble, Reuters

Kristýna Plíškova líbá trofej pro nejlepší juniorku Wimbledonu.

Článek

Kristýna Plíšková udržela letošní neporazitelnost na trávě. Minulý týden vyhrála juniorský turnaj v Roehamptonu a přemožitelku nenašla ani v All England Clubu. Dramatický souboj absolvovala už ve čtvrtfinále proti Američance Sloane Stephensonové a ani dnes nebyla daleko od prohry.

Desátá nasazená Japonka ji totiž ve třetím setu vzala podání a vedla 4:2, od této chvíle však Plíšková neztratila ani game a mohla slavit největší vítězství kariéry.

"Asi je to můj největší úspěch, protože je to Wimbledon," řekla po utkání Plíšková, pro kterou je londýnský turnaj důležitější než ostatní. "Jsem radši, než kdybych to vyhrála v Paříži nebo v Austrálii. Jen bych byla radši, kdyby byla ségra se mnou ve finále. Ale takhle to stačí," uvedla.

Přesto po utkání nedávala najevo příliš emocí. "Až vyhraju dospělý, tak budu mít větší radost," řekla. "Já taková moc nejsem - že bych tam skákala, to ne."

Je si také vědomá toho, že úspěch v juniorce se nemusí promítnout do kariéry mezi dospělými. "Já to nechci shazovat a jsem strašně ráda, že jsem to vyhrála. Ale jsou to jen junioři. Spousta lidí to vyhraje a pak nic," dodala.

V dnešním utkání byla její hlavní zbraní hra levou rukou. "Kdybych jí neměla, nemyslím, že bych vyhrála. Špatně se hýbu a mám ještě spoustu nedostatků. Mám třeba stále dost výpadků a zbytečně ztrácím podání. V tréninku také pořád hraju lépe než v zápase," vypočítávala věci, ve kterých by se měla zlepšit.

Myslí si ale, že by jí výhra na wimbledonské juniorce měla zvednout sebevědomí. "Hlavně na trávě si budu věřit, že neprohraju," řekla s tím, že jejím dalším cílem je dostat se grandslamový turnaj i mezi dospělými.

Serena obhájila bez potíží

Osmadvacetiletá Williamsová, která si stříbrný talíř pro šampiónku z wimbledonské trávy si odvezla již v letech 2002, 2003 a loni, splnila proti Zvonarevové, která nastoupila v grandslamovém finále poprvé, bez problémů roli největší favoritky celého turnaje. O tři roky mladší ruská tenistka se ještě držela v prvním setu do stavu 3:4, po prohraném podání už ale vládla na kurtu Američanka.

Serena Williamsová oslavuje čtvrtý triumf ve Wimbledonu, který vybojovala ve finále s Ruskou Zvonarevovou.foto: Reuters/Stefan Wermuth

V druhé sadě sebrala ruské soupeřce hned první servis a Zvonarevové už nedala šanci. Po hodině a sedmi minutách využila hned první mečbol a radostně vyhodila raketu nad hlavu. Spolu s dalším titulem se semifinálová přemožitelka Petry Kvitové těší i z miliónu liber.

Zvonarevová inkasovala poloviční prémii a v novém světovém žebříčku si po největším úspěchu v kariéře polepší z 21. místa až na deváté. Williamsová si upevnila svou dominanci v současném tenisu a v letošním Wimbledonu neztratila jediný set.

Vůbec poprvé přitom ve finále zdolala jinou soupeřku než svou starší sestru Venus. Sourozenecká dvojice dohromady posbírala ve Wimbledonu devět z posledních jedenácti titulů.

Wimbledon 2010
Muži, čtyřhra - finále:
Melzer, Petzschner (Rak./Něm.) - Lindstedt, Tecau (16-Švéd./Rum.) 6:1, 7:5, 7:5.
Ženy, dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Zvonarevová (21-Rus.) 6:3, 6:2.
Ženy, čtyřhra - finále:
Kingová, Švedovová (USA/Kaz.) - Vesninová, Zvonarevová (Rus.) 7:6 (8:6), 6:2.
Juniorky, dvouhra - finále:
Kristýna Plíšková (9-ČR) - Išizuová (10-Jap.) 6:3, 4:6, 6:3.

Reklama