Hlavní obsah

Berdych by nemusel první den DC nastoupit, připustil kapitán Navrátil

Tomáš Berdych by nemusel nastoupit v pátečních dvouhrách čtvrtfinále Davisova poháru proti tenistům Chile. O jeho startu se kapitán Jaroslav Navrátil rozhodne až těsně před utkáním podle stavu své jedničky, která se k týmu připojí až ve středu, jelikož Berdycha ještě v neděli čeká finále slavného Wimbledonu.

Foto: Petr Horník, Právo

Nehrající kapitán českého daviscupového týmu Jaroslav Navrátil.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Berdych přiletí do Coquimba na poslední chvíli, a proto mezi možné scénáře patří, že by v pátek nehrál. "I to připouštím, ale záležet bude na něm," řekl Navrátil při sobotním odletu části týmu do dějiště utkání na dotaz ČTK. "Pro mě jsou podstatné tři body, ale nebudu ho nutit, aby nastoupil, když se nebude cítit. Musíme vše zkonzultovat, aby to bylo prospěšné pro tým i pro Tomáše."

Pro Navrátila je pozitivní už sám fakt, že Berdych chce do Chile odletět a pomoci týmu, který loni došel až do daviscupového finále, k dalšímu postupu. "Málo hráčů by po tak náročném turnaji a v půlce sezóny chtělo hrát a reprezentovat. To je fantastické!"

Navrátil vyzdvihl Berdychův úspěch na londýnské trávě, ale vzhledem k přesunu do Chile to pro něj jako kapitána týmu na druhou stranu znamená komplikace. "A to hodně velké komplikace, protože hrát grandslamové finále je strašně namáhavé fyzicky i po psychické stránce a pak ho čeká náročný přesun. Ale věřím, že je to profesionál, je ve formě a hodně si věří, což je pro tenis podstatné," řekl Navrátil.

Chile nedisponuje po zranění Fernanda Gonzaleze elitním hráčem. Jedničkou bude Nicolas Massu, olympijský vítěz z Atén 2004, který je ale v žebříčku až na konci první stovky. "Davis Cup je jiný, nerozhodují v něm žebříčky a Chilané budou houževnatí. Ale zase jsou dost pod výkonností Tomáše, takže by to měl zvládnout," řekl Navrátil.

Bez zraněného Radka Štěpánka, ale s Berdychem a Janem Hájkem vidí Navrátil šance českého týmu na postup do semifinále nadějně. Pokud by Berdych hrál od úvodních dvouher, tak by Češi teoreticky mohli po pátku vést 2:0. "Když budeme kompletní, tedy i s Tomášem, tak budeme mírným favoritem a tahle šance tma určitě je," věřil kapitán.

Reklama

Související témata: