Hlavní obsah

Na pořadí pro Turnaj mistrů radši nekoukám, říká Berdychův kouč Krupa

Marek BurkertPrávo

V nejlepším případě čekají Tomáše Berdycha tento rok ještě tři turnaje. Basilej, Paříž a pak snad i vysněný Londýn. Šestý tenista světa po nevydařeném asijském turné sbírá síly na závěr sezóny a jeho trenér Tomáš Krupa říká: „Moc chceme na Turnaji mistrů být, vždyť spoustě skvělých tenistů se to nikdy nepodařilo.“

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

S turnajem v Šanghaji se Tomáš Berdych rozloučil ve třetím kole.

Článek

Jak je na tom Tomáš po sérii nečekaných klopýtnutí psychicky?

V tenise prohráváte vlastně každý týden, i když třeba hrajete dobře. Asijský výsledky nebyly určitě příjemný, ale snažíme se dívat spíš dopředu. Každý týden je tu nová šance.

Zmiňoval jste, že některé porážky Berdycha bolí víc než ostatní. Myslíte, že se na něm podepsaly dvě prohrané dvouhry z Davis Cupu v Srbsku?

Může být. Davis Cup je specifická záležitost, nehrajete jen za sebe. Byla tam velká šance být podruhé v řadě ve finále... Malinko se to asi mohlo přenést do Tomášových dalších zápasů.

Po turnaji v Šanghaji jste říkal, že toho má Tomáš plné kecky. Zaznamenal jste slova daviscupového kapitána Navrátila, že Berdych si po finále Wimbledonu neměl dávat tak dlouhou herní pauzu?

Slyšel jsem to, ale radši bych se té otázce vyhnul...

V čem je tedy podle vás největší problém? Únava? Psychika?

Tomáš na těch posledních turnajích nehrál úplně dobře, soupeři to zvládli líp, ale to se v tenise stává. Teď se soustředíme na ty zbývající turnaje, abychom z nich vymáčkli co nejvíc.

Bude vám na to stačit týden tréninku?

Ideální by byly tak dva týdny, potom abych měl jeden turnaj na rozehrání, ale bohužel nedá se nic dělat. Kalendář je prostě napěchovaný. Tomáš to musí zvládnout.

Někdo si myslí, že se na jeho výkonech podepsaly také netenisové záležitosti. Je o něj větší zájem, na turnajích se musí zúčastňovat sponzorských akcí…

Ono je to na jednu stranu hezký, ale taky to nabourá program. Tomáš na to nebyl zvyklej, takže se s tím musíme vypořádat. Naučit se taky občas říct ne. Nejdřív je potřeba si udělat to svoje a pak se věnovat dalším věcem.

Vyhlídky na Turnaj mistrů jsou stále veliké. Sledujete pravidelně Tomášův bodový odstup od devátého nepostupového místa?

Už radši ne. Koukal jsem na to, ale nechci se tím stresovat. Je to náš velký cíl. Berďu to možná trochu svazuje, ale ono se není co divit. Být mezi nejlepší osmičkou roku se povedlo vlastně jen pár tenistům. Moc rádi bychom v Londýně byli. A na to potřebujeme udržet nějakou koncentraci.

Berdychovy porážky po Davis Cupu
Kuala Lumpur – čtvrtfinále: Ferrer (11.-Šp.)
Peking – 1. kolo: Berrer (51.-Něm.)
Šanghaj – 3. kolo: Garcia-Lopez (35.-Šp.)
Stockholm - 2. kolo: Nieminen (45.-Fin.)

Reklama