Hlavní obsah

Exhibice Lendla, Borga a spol. stojí miliony

OSTRAVA

Mezi sedmi a deseti miliony korun se pohybují náklady na exhibice tenisových legend. V tomto rozmezí je i rozpočet dnešního návratu Ivana Lendla do rodné Ostravy a jeho duel se Švédem Björnem Borgem. Akci Advantage Tennis pořádá Česká sportovní v Česku již potřetí a rozpočet je vždy podobný.

Foto: Ben Fogletto, ČTK/AP

Návrat Ivana Lendla na kurty v Česku stojí miliony

Článek

Sérii exhibicí světových jedniček odstartoval Američan Pete Sampras v roce 2008 v Praze, loni hrál v O2 Areně mimo jiné Švéd Stefan Edberg. Letos se exhibice přesunula kvůli Lendlovi do Ostravy.

Přesné částky organizátoři nesdělili, ale náklady přesahují sedm milionů korun. "Sampras ve své době nebyl laciný, ale mezi těmi třemi exhibicemi nebyl výrazný rozdíl. Ten je v tom, že oproti Praze tady v Ostravě dostaneme podporu města a kraje," řekl majitel pořádající České sportovní Miroslav Černošek.

"Není to nevýdělečná činnost, ale není to velký byznys. Je to prestižní. Naše agentura dělá tenis, děláme Davis Cup, Fed Cup, a tak by určitě byla chyba, kdyby Lendla a Borga přivezl do republiky někdo jiný," konstatoval Černošek.

Sampras stál tři miliony

Loni třeba Černošek prozradil, že Sampras při exhibici v Praze inkasoval tři miliony korun. "Je to nejdražší sportovec, kterého jsme kdy zajišťovali," řekl Černošek před rokem.

Cena Němce Borise Beckera nebo Švéda Edberga údajně přesahuje milion korun. Kolik stálo pozvání legendárního Borga a účast Lendla, s kterým Česká sportovní různě spolupracuje přes osm let, pořadatelé exhibice nezveřejnili.

Před lety měl Černošek nabídku na exhibici tehdejší světové jedničky Švýcara Rogera Federera. Termín ale byl 23. prosince v devět večer. "To mi připadalo rizikové," řekl Černošek, proč odmítl.

Slavného Švýcara by ale jednou chtěl do Česka přivézt. "Počkám si, teď je extrémně drahý," tipoval Černošek, že nyní by Federer stál půl milionu eur.

Reklama

Související témata: