Hlavní obsah

Berdych na Nadala nestačil, na Turnaji mistrů končí

Tenista Tomáš Berdych na Turnaji mistrů do semifinále nepostoupil. Český daviscupový reprezentant nestačil ve svém posledním utkání základní skupiny A na světovou jedničku Rafaela Nadala ze Španělska, jemuž podlehl po setech 6:7 a 1:6. Účast v semifinále londýnského turnaje si naopak zajistil Nadal, kterého čeká domácí Andy Murray. Ze druhého místa postoupil Novak Djokovič, který porazil Andyho Roddicka 6:2 a 6:3. Djokovič se střetne s Rogerem Federerem ze Švýcarska.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Tenista Tomáš Berdych v utkání proti Rafaelu Nadalovi.

Článek

Český tenista měl skvělý vstup do zápasu. Díky jistým úderům si v úvodních dvou gamech připsal vítězné body z forhendové i bekhendové strany a vypracoval si první dva brejkboly. Oba však dokázal Španěl odvrátit, druhý dokonce esem. Téměř celou první sadu se český zástupce trápil s prvním servisem a v pátém gamu získal Nadal po Berdychově druhém podání dva body za vítězný return a Španěl si vypracoval dva brejkboly. První Berdych vymazal díky světovému prohozu z téměř beznadějné pozice a druhý si pokazil sám Nadal, když poslal míček do autu.

Oba hráči si nadále drželi svá podání. V jedenáctém gamu za stavu 15:15 zahlásil hlavní rozhodčí aut po Berdychově úderu, načež si vyžádal český tenista na pomoc Jestřábí oko, které mu dalo za pravdu. Sudí přisoudil Berdychovi bod, což rozlítilo Nadala. Chvíli se snažil přesvědčit hlavního sudího a později i ředitele turnaje o tom, že mohl na míček reagovat. To se mu však nepodařilo. Místo toho, aby ho to však rozhodilo, naopak přitvrdil ve svých přesných úderech, game otočil a dovedl set do tie-breaku, v němž dominoval a vyhrál ho 7:3.

Španělský tenita Rafael Nadalfoto: ČTK/AP/Alastair Grant

I nadále se český hráč trápil se svým prvním servisem. Jeho sok navíc po zisku úvodní sady, díky čemuž si zajistil postup do semifinále turnaje, zpřesnil údery a ještě přidal na razanci, což Berdychovi dělalo čím dál tím větší potíže. Ve čtvrtém gamu Španěl zaútočil na Berdychovo podání a po dlouhém boji Nadal servis rodáka z Valašského Meziříčí získal, když Čech pokazil zkrácený míč. Od pátého gamu druhého setu Berdych vsadil na mnohem riskantnější hru, k úspěchu to však nevedlo a Nadal v poklidu dovedl zápas do vítězného konce.

"Pokaždé, když člověk hraje se světovou jedničkou, tak je to skvělá zkušenost. Musím se poučit z chyb, které jsem udělal, jenom tak můžu být v budoucnu lepší," řekl Berdych po utkání. "Účast na Turnaji mistrů byla jedním z mých letošních cílů, tak jsem nadšený, že jsem to dokázal," řekl šestý hráč světa.

Turnaj mistrů, skupina A:
Rafael Nadal (1-Šp.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 7:6 (7:3), 6:1, Novak Djokovič (3-Srb.) - Andy Roddick (8-USA) 6:2, 6:3.
Čtyřhra - skupina B:
Kubot, Marach (5-Pol./Rak.) - Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) 6:0, 1:6, 10:6, Bhúpathí, Mirnyj (3-Indie/Běl.) - Moodie, Norman (7-JAR/Belg.) 6:4, 6:4.

Reklama