Hlavní obsah

Tenisté odehrají v Austrálii exhibici, výtěžek půjde na postižené povodněmi

MELBOURNE

Světová jednička Rafael Nadal ze Španělska, druhý hráč světa Roger Federer ze Švýcarska a další tenisté odehrají v neděli v Melbourne Parku exhibici na podporu lidí postižených povodněmi v Austrálii.

Foto: Qatar Tennis Federation, Reuters

Tenisté Rafael Nadala (vlevo) a Roger Federer chtějí pomoci postiženým záplavami.

Článek

Záplavy sužují stát Queensland na severovýchodě Austrálie od listopadu, 115 tisíc domácností je bez dodávek elektřiny a povodně si vyžádaly již nejméně 24 obětí. Ochromeno je i třetí největší australské město Brisbane, kde voda zaplavila 12.000 domů.

"Stejně jako většina hráčů jsem vystrašený z toho, co se děje, jak je Austrálie vodou zdevastovaná," řekl ¨ve čtvrtek Federer. "Chceme něco udělat, pomoci, protože tisíce lidí budou strádat následky tohoto neštěstí," uvedl Švýcar.

Spolu s Federerem a Nadalem se exhibice zúčastní i Belgičanka Kim Clijstersová, domácí jedničky Sam Stosurová a Lleyton Hewitt a Srb Novak Djokovič.

"Pokud můžeme jako tenisová komunita pomoci k obnově naší země, tak to určitě uděláme," řekl bývalý první hráč světa Hewitt. "Všichni se musíme spojit."

Vstupenka na exhibici v Rod Laver Areně, která má kapacitu 14.820 míst, stojí 20 australských dolarů (370 korun). Loni tenisté uspořádali exhibici na pomoc obětem zemětřesení na Haiti a získali v přepočtu skoro tři a půl miliónu korun.

Roddick: Z každého esa sto dolarů 

Americký tenista Andy Roddick už minulý týden během turnaje v Brisbane vyhlásil, že dá za každé své eso na pomoc 100 amerických dolarů (1800 korun). Es nastřílel 54, ale po prohře ve finále se Švédem Robinem Söderlingem částku zdvojnásobil a poslal 10.800 dolarů (200.000 korun).

Vedle tenistů pomáhají i hráči kriketu či australského fotbalu, jehož vedení vložilo do fondu na pomoc obětem povodní půl miliónu amerických dolarů a tým Brisbane Broncos věnoval 25.000 dolarů. Sportovci pomáhají i tím, že vyzývají lidi, aby telefonovali na speciální linku pomoci, a přispěli tak do fondu obnovy.

Reklama

Související témata: