Hlavní obsah

Češi a další Evropané nás ztrapňují. Tenis už není náš sport, zní z Austrálie

MELBOURNE

Není to nic nového, ale na právě probíhajícím Australian Open to lze vidět možná lépe než kde jinde. Špičkový tenis se stává více a více záležitostí kontinentální Evropy a tradičně silné anglicky mluvící země jako Austrálie, USA či Velká Británie v narůstající konkurenci Evropanů ztrácejí dech.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Čechům se zatím na Australian Open daří. Australané vzpomínají na zašlou slávu.

Článek

„V sedmdesátých letech bylo přitom běžné, že Australané s Američany zabírali například ve Wimbledonu více než polovinu pavouka. Letos je na Australian Open jen šest Australanů, z toho pět dostalo divokou kartu, a sedm Američanů. Angličtina se v šatnách stala cizím jazykem,“ píše například The Sydney Morning Herald.

Stačí se jen podívat do pavouka turnaje a vše je jasné. Ze 128 účastníků ženské i mužské části je 94 Evropanů a 95 Evropanek. Dalších pět hráček se narodilo v Evropě a nyní reprezentují země z jiných kontinentů.

Za úpadek bývalých velmocí prý může fakt, že Evropané, zejména z východu, byli v minulých dekádách mnohem hladovější po úspěchu. Francouzi či Španělé pak dominují díky dobré organizaci výchovy mladých hráčů a v neposlední řadě většina Evropanů herně vyrůstá na antuce, která se zdá být ideální k pilování moderních úderů.

„Televizní společnost vysílající zápasy z Australian Open je velmi patriotická, a tak jsme mohli na centrálním dvorci vidět třeba porážku naší Jeleny Dokičové od Češky Barbory Záhlavové Strýcové. Australská vlajka teď vlaje vedle pár lokálních hráčů a evropská dominance ukazuje pozici Australanů v tomto sportu,“ píše dále The Sydney Morning Herald.

Roddick: Američanů bývalo ve stovce více, když jsem začínal

Australští fanoušci se také hned v prvním kole rozloučili se svým miláčkem a jediným zástupcem své země v elitní stovce ATP Lleytonem Hewittem.

„Jak ale dokazují světové superstars Rafael Nadal a Roger Federer, dojem, že okruh ATP je plný zarputilých automatů z Evropy, kteří postrádají osobnost, je pouze mýtem. Tenisový svět je nyní bohatší třeba o extravagantního brýlatého Srba Janka Tipsareviče, který svojí znalostí Dostojevského díla jistě zastíní všechny Kevinse, Hankse či Barryse, kteří měli dříve pod palcem kabiny,“ uvádí dále australský list.

Také připomíná, že novodobé hráče z Evropy dělí od bývalých hvězd anglosaského světa také zázemí a životní příběh. Dává za příklad Marii Šarapovovou, jejíž rodina prchala před hrůzou černobylské katastrofy.

Američané jsou na tom ve špičkovém tenisu mnohem lépe než Australané, ale doby nadvlády zejména v mužském tenisu jsou pryč. Chybí velké úspěchy a tradiční sport se v USA dostává na okraj zájmu.

„Určitě bych rád viděl více Američanů v nejlepší stovce. Nevím přesně, kolik jich tam teď je, ale vím, že jich není tolik, kolik jich bývalo v mých začátcích. Jak to tour změnilo? Nevím, moc jsme o tom nepřemýšlel. Je prostě taková, jaká je,“ uvedl Andy Roddick, do nějž vkládají Američané na Australian Open největší naděje.

Reklama