Hlavní obsah

Federer je v osmifinále Australian Open, postupuje i Wozniacká

MELBOURNE

Švýcarský tenista Roger Federer postoupil na Australian Open do osmifinále. Ve 3. kole obhájce trofeje porazil ve třech setech Belgičana Xaviera Malisse 6:3, 6:3 a 6:1. Ve stejné části turnaje je i ženská jednička Caroline Wozniacká, která porazila Dominiku Cibulkovou ze Slovenska 6:4 a 6:3.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Švýcarský tenista Roger Federer na Australian Open

Článek

Na turnaji naopak končí Justine Heninová z Belgie, která nestačila na Rusku Světlanu Kuzněcovovou. "Věděla jsem, že nebudu moci hrát na sto procent, ale to není výmluva, prostě jsem se rozhodla jít na kurt. Poslední tři dny byly pro můj loket velmi těžké," uvedla poté, co v zápase vyrobila 41 nevynucených chyb, odvrátila tři mečboly, aby nakonec ten rozhodující připravila soupeřce dvojchybou. V souboji dvou grandslamových vítězek čeká Kuzněcovovou v osmifinále Italka Francesca Schiavoneová.

Se soutěží se rozloučila čtvrtá nasazená Američanka Venus Williamsová. Vítězka devíti grandslamových turnajů vzdala utkání s Němkou Andreou Petkovicovou již ve druhém gamu. V prvních sedmi výměnách, z nichž vyhrála jedinou, se velmi těžce pohybovala. Williamsová ve středu vydřela po třech hodinách postup přes českou hráčku Sandru Záhlavovou, v závěru prvního setu si však natáhla bederní a zádové svaly.

"Až moc to bolelo na to, abych se mohla pořádně hýbat. Často vám pomůže adrenalin, který bolest utlumí, ale dnes jsem ho neměla tolik. Nikdy jsem nevzdala zápas na grandslamu, takhle jsem si svou pouť Australian Open nepředstavovala," povzdechla si Williamsová.

Po jejím vyřazení nezůstala v pavouku před osmifinále žádná Američanka, což se na grandslamech stalo naposledy při French Open 2008. "Věřila jsem v nějaké kouzlo, které by mě vyléčilo. Teď se chci dát do pořádku a vrátit se. Miluju tenis a žádný konec (kariéry) není v dohledu," zahnala spekulace o tom, že by se její kariéra chýlila ke konci.

Z mužské části pavouka vypadl sedmnáctý nasazený Ivan Ljubičič, který podlehl Španělu Nicolasi Almagrovi. Ve hře zůstává také třetí nasazený Novak Djokovič, jemuž jeho kolega ze srbské daviscupové reprezentace Victor Troicki vzdal po úvodním setu."Nikdo nechce vyhrát tímto způsobem. Věděl jsem už před zápasem, že má nějaké problémy s břichem. Je to ale třetí kolo grandslamu a chtěl do toho dát sto procent. Bohužel nemohl," doplnil šampion z roku 2008.

Dál jde také Andy Roddick, který ve čtyřech setech zdolal Robina Haase z Nizozemska.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 24 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Federer (2-Švýc.) - Malisse (Belg.) 6:3, 6:3, 6:1, Almagro (14-Šp.) - Ljubičič (17-Chorv.) 6:4, 7:6 (10:8), 6:3, Roddick (8-USA) - Haase (Niz.) 2:6, 7:6 (7:2), 6:2, 6:2, Djokovič (3-Srb.) - Troicki (29-Srb.) 6:2, Troicki vzdal, Robredo (Šp.) - Stachovskij (Ukr.) 5:7, 6:2, 6:4, 6:2, Verdasco (9-Šp.) - Nišikori (Jap.) 6:2, 6:4, 6:3, Wawrinka (19-Švýc.) - Monfils (12-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2, 6:3.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Wozniacká (1-Dán.) - Cibulková (29-SR) 6:4, 6:3, Kuzněcovová (23-Rus.) - Heninová (11-Belg.) 6:4, 7:6 (10:8), Schiavoneová (6-It.) - Niculescuová (Rum.) 6:0, 7:6 (7:2), Azarenková (8-Běl.) - Scheepersová (JAR) 6:3, 6:3, Sevastovová (Lot.) - Manasjevová (Rus.) 6:1, 6:3, Šarapovová (14-Rus.) - Görgesová (Něm.) 4:6, 6:4, 6:4, Petkovicová (30-Něm.) - V. Williamsová (4-USA) 1:0, skreč.

Reklama

Související témata: