Hlavní obsah

Söderling na Australian Open končí, Nadal jde dál

MELBOURNE

Čtvrtý nasazený tenista Australian Open Robin Söderling na úvodním grandslamu sezóny končí. Švéd nestačil ve 4. kole na překvapení turnaje Alexandra Dolgopolova z Ukrajiny, jemuž podlehl po setech 1:6, 6:3, 6:1, 4:6 a 6:2. Naopak Španěl Nadal potvrdil roli jedničky a Chorvata Čiliče porazil ve třech setech 6:2, 6:4 a 6:3.

Foto: Mick Tsikas, Právo

Švédský tenista Robin Söderling

Článek

Söderling je již druhým nasazeným tenistou, kterého Dolgopolov vyřadil. Na 46. hráče žebříčku ATP ve třetím kole nestačil Jo-Wilfried Tsonga z Francie. Ve čtvrtfinále se Ukrajinec střetne s Britem Andy Murraym, který v utkání s Rakušanem Melzerem ztratil pouhé čtyři hry.

"Hrál jsem uvolněně, užíval si tenis," řekl Dolgopolov po triumfu nad Söderlingem. "Někdy se vyplatí být v pohodě, nechat stres v šatně, bojovat a dělat správné věci," doplnil Dolgopolov.

Söderling, dvojnásobný finalista French Open z uplynulých dvou let, vstupoval do zápasu se skvělou letošní bilancí. Vyhrál osmkrát za sebou a neztratil ani set. V Melbourne dokonce přišel ve třech zápasech jen dvakrát o podání.

Ukrajinský tenista Alexandr Dolgopolov se raduje z postupu do čtvrtfinále Australian Open.foto: Reuters/Tim Wimborne

S copánkem hrající Dolgopolov sebral Švédovi servis devětkrát a nastřílel 50 vítězných míčů. "Začal jsem špatně, ale pak jsem se rozjel a hrál lépe a lépe. Výhra nad hráčem světové desítky člověka nadchne," řekl Ukrajinec. "Ale musím na to zapomenout a koncentrovat se na další zápas," uvedl.

Söderling si nechal v utkání ošetřit puchýře, ale na zranění se nevymlouval. "Normálně mám dvě zbraně, podání a forhend, ale tentokrát to mé zbraně nebyly," hledal Švéd důvody prohry. "Nepodcenil jsem ho, ale nehrál jsem dobře."

Dolgopolovův otec v minulosti pracoval jako tenisový trenér a hrál u něj třeba i bývalý 11. hráč světa Medveděv. A malý Alexandr si občas mohl zahrát třeba i s Thomasem Musterem nebo s Markem Rossetem. "Možná to nesnášeli, ale pro mě to byl skvělý start kariéry," řekl Dolgopolov, který má australského kouče a italského manažera.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 15,7 miliónu dolarů)
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Dolgopolov (Ukr.) - Söderling (4-Švéd.) 1:6, 6:3, 6:1, 4:6, 6:2, A. Murray (5-Brit.) - Melzer (11-Rak.) 6:3, 6:1, 6:1, Ferrer (7-Šp.) - Raonic (Kan.) 4:6, 6:2, 6:3, 6:4, Nadal (1-Šp.) - Čilič (15-Chorv.) 6:2, 6:4, 6:3.
Čtvrtfinálové dvojice: Ferrer - Nadal, Dolgopolov - A. Murray, Berdych - Djokovič, Wawrinka - Federer.
Ženy:
Dvouhra - 4. kolo:
A. Radwaňská (12-Pol. - Šuaj Pcheng (Čína) 7:5, 3:6, 7:5, Clijstersová (3-Belg.) - Makarovová (Rus.) 7:6 (7:3), 6:2.
Čtvrtfinálové dvojice: A. Radwaňská - Clijstersová, Wozniacká - Schiavoneová, Petkovicová - Li Na, Kvitová - Zvonarevová.

Reklama