Hlavní obsah

Nadal na Australian Open končí, nestačil na krajana Ferrera

MELBOURNE

Španělský tenista Rafael Nadal čtvrtý grandslamový titul v řadě nezíská. Ve čtvrtfinále Australian Open nestačila světová jednička na svého krajana Davida Ferrera, jemuž Nadal podlehl 4:6, 2:6 a 3:6. Ferrer se v semifinále střetne s Britem Andym Murraym, jenž přešel přes Ukrajince Alexandra Dolgopolova. Do semifinále se mezi ženami probojovala také Kim Clijstersová.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Zklamaný španělský tenista Rafael Nadal

Článek

Čtyřiadvacetiletý Nadal se mohl stát prvním tenistou po 42 letech, který by vyhrál čtyři grandslamové turnaje po sobě, Naposledy to dokázal legendární Rod Laver v roce 1969. "Historie si na opakování musí počkat," řekl slavný Švéd Mats Wilander.

"Je to pro mě těžký den," klopil Nadal smutně oči po utkání. O zranění nejdříve nechtěl vůbec mluvit. "Z respektu k vítězi a ke kamarádovi se budeme bavit pouze o utkání. Nemohl jsem udělat víc, než jsem udělal. On hrál na vysoké úrovni. David hraje fantastický turnaj a přál bych mu, aby ho celý nakonec vyhrál," řekl Nadal.

Levou rukou hrající Nadal si nechal ošetřit levý stehenní sval hned v třetí hře první sady. Úvodní set nakonec trval 70 minut a na Nadalovi nebylo zranění tolik znát. Až s přibývajícím časem měl problém dobíhat míče a příliš často kazil return.

David Ferrer nedal "Rafovi" šanci.foto: Reuters/Petar Kujundzic

V třetím setu se v Nadalových očích objevily za stavu 0:3 slzy, protože už tušil, že nemá naději na obrat a jeho šance na 'Rafa Slam', neboli nekalendářní Grand Slam, se rozplývá. Po mečbolu spěchal do šaten a cestou ho vyprovázely ovace vstoje.

Nakonec Nadal přece jen krátce promluvil i o svých problémech. "Neřeknu vám, co jsem cítil na kurtu, ale muselo být vidět, že jsem se necítil nejlépe. Měl jsem problém krátce po začátku a bylo pak jasné, že je skoro po zápase," řekl Nadal. "Vypadá to, že mám vždycky nějaký problém, když prohraju. Nechci mít takovou nálepku," řekl.

Důvodem favoritova zranění může být nemoc, kterou Španěl prodělal začátkem ledna v Dauhá. "Tělo je oslabené a je větší riziko všeho. Proto se to asi stalo," řekl.

Na druhou stranu Ferrer předvedl skvělý výkon. Hrál agresivně, soupeře tlačil a chodil si pro body i k síti. "Je nepříjemné, když má někdo zranění, a je mi líto, že to je Rafa, který je velký gentleman a kamarád. Nadal se neporáží každý den tři nula. Je to velké vítězství, ale vlastně to opravdová výhra není," řekl Ferrer na kurtu.

Nadal vypadl ve čtvrtfinále Australian Open i loni a rovněž ho limitovalo zranění. Měl problém s kolenem a vzdal zápas proti Murraymu. "Nesnáším, když musím vzdát. Nechtěl jsem opakovat loňský rok," řekl Nadal. V minulé sezoně se pak dva měsíce léčil, ale vrátil se silný a vyhrál Roland Garros, Wimbledon a poprvé i US Open.

Britský tenista Andy Murray se raduje z postupu do semifinále Australian Open.foto: Reuters/Tim Wimborne

Ferrerovým soupeřem v semifinále bude loňský finalista Murray. Pátý nasazený Brit postoupil po výhře nad překvapením Australian Open Ukrajincem Alexandrem Dolgopolovem 7:5, 6:3, 6:7 a 6:3.

Murray bude usilovat o postup do třetího grandslamového finále v kariéře. Ferrer do semifinále některého z největších turnajů na okruhu ATP postoupil podruhé. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Novak Djokovič a obhájce titulu Roger Federer.

Radost belgické tenistky Kim Clijstersové po postupu do semifinále Australian Open.foto: ČTK/AP/Vincent Thian

Do stejné fáze turnaje se probojovala také třetí nasazená Kim Clijstersová z Belgie. Clijstersová zvítězila nad Polkou Agnieszkou Radwaňskou po setech 6:3 a 7:6 a v semifinále se utká s přemožitelkou Petry Kvitové Věrou Zvonarevovou z Ruska.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 24 miliónů dolarů):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Murray (5-Brit.) - Dolgopolov (Ukr.) 7:5, 6:3, 6:7 (3:7), 6:3, Ferrer (7-Šp.) - Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:2, 6:3.
Semifinálové dvojice: A. Murray (5-Brit.) - Ferrer, Djokovič (3-Srb.) - Federer (2-Švýc.).
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Mirnyj, Nestor (2-Běl./Kan.) - Fyrstenberg, Matkowski (5-Pol.) 7:6 (7:3), 6:3, Bhúpathí, Paes (3-Indie) - Llodra, Zimonjič (8-Fr./Srb.) 6:4, 6:4.
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Clijstersová (3-Belg.) - A. Radwaňská (12-Pol.) 6:3, 7:6 (7:4).
Semifinálové dvojice: Wozniacká (1-Dán.) - Li Na (9-Čína), Clijstersová - Zvonarevová.
Čtyřhra - semifinále:
Dulková, Pennettaová (1-Arg./It.) - Huberová, Petrovová (3-USA/Rus.) 6:4, 7:5.
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Kirilenková, Zimonjič (3-Rus./Srb.) - Shaughnessyová, A. Ram (USA/Izr.) 6:1, 7:6 (7:1), Chan Yung-jan, Hanley (Tchaj-wan/Austr.) - Blacková, Paes (4-Zimb./Indie) 7:6 (13:11), 7:6 (7:5), Rodionovová, Bhúpathí (Austr./Indie) - Erraniová, Marrero (It./Šp.) 6:3, 6:1, Matteková-Sandsová, Tecau (USA/Rum.) - Peersová, Ball (Austr.) 7:5, 6:4

Reklama