Hlavní obsah

Český tenista Veselý si zahraje v Melbourne finále juniorky

Český tenista Jiří Veselý může na grandslamovém Australian Open získat juniorský double. Spolu se Slovákem Filipem Horanským vyhrál finále čtyřhry a o titul si navíc zahraje v sobotu i ve dvouhře.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Jiří Veselý (vpravo) se Slovákem Filipem Horanským na juniorském Australian Open

Článek

Sedmnáctiletý Veselý a o rok starší Horanský porazili ve finále deblu domácí dvojici Ben Wagland, Andrew Whittington dvakrát 6:4. V semifinále dvouhry si Veselý poradil s Britem Georgem Morganem 6:3, 6:4 a ještě v Melbourne neztratil ani set.

Ve finále se český tenista utká s domácím nenasazeným hráčem Lukem Savillou na krutu Roda Lavera. "Bude to můj největší zápas kariéry," řekl Veselý, který případným triumfem může navázat na loňský úspěch Karolíny Plíškové z dvouhry juniorek. "Asi tam bude hodně fanoušků podporovat Luka, ale musím to brát jako každý jiný zápas. Chci potvrdit svoji pozici juniorské jedničky a hrát svůj tenis," řekl Veselý.

Levou rukou hrající Veselý je prvním českým vítězem čtyřhry mezi juniory na Australian Open v historii turnaje a může se stát i prvním českým vítězem dvouhry juniorů v Melbourne. Čtyřhru v juniorce na grandslamu naposledy vyhrál Tomáš Berdych, který spolu se Švýcarem Stephanem Bohlim triumfoval na US Open v roce 2001.

Veselý je juniorskou jedničkou a poprvé je nejvýše nasazený v grandslamové juniorce. "Je to něco speciálního a znamená to víc tlaku, ale zároveň i více motivace, abych turnaj vyhrál," řekl rodák z Příbrami, který trénuje v Prostějově.

Veselý strávil v mládí deset let v Německu s otcem a trenérem Jiřím Veselým. Předloni vyhrál Pardubickou juniorku a loni slavil úspěch na premiérové olympiádě mládeže - v Singapuru získal zlato ve čtyřhře s Britem Oliverem Goldingem.

Tenisové Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 24,7 milionu dolarů):
Junioři:
Dvouhra - semifinále:
Veselý (1-ČR) - Morgan (4-Brit.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Veselý, Horanský (2-ČR/SR) - Wagland, Whittington (3-Austr.) 6:4, 6:4.

Reklama