Hlavní obsah

Vaidišová ve dvaceti vyhasínala, Kvitová se řítí vzhůru

PRAHA

Fedcupový víkend v Bratislavě to ukázal jasně. Petra Kvitová má našlápnuto k výšinám. Ve velkém stylu rozprášila Slovenky a stává se z ní hráčka, které se ostatní bojí. Po Nicole Vaidišové je tu další česká tenistka s potenciálem na Top 10.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tenistka Petra Kvitová se raduje z postupu do čtvrtfinále Australian Open.

Článek

„Petra má na velký věci, klidně by mohla být do třetího místa na světě,“ říká bývalý fedcupový kapitán a kouč Jan Kukal. „Ale nemělo by se to uspěchat. Nemusí být v desítce za každou cenu už tenhle rok. Pěkně kousek po kousku,“ nabádá.

Kvitové bude za měsíc jednadvacet let, ve stejném věku se bývalá sedmá hráčka žebříčku WTA Vaidišová prakticky loučila s tenisem a plánovala vdavky. „Když jsem viděl šestnáctiletou Nicole, byl jsem přesvědčen, že je to budoucí světová jednička. Sice jsem vždycky říkal, jak věřím, že se ještě na kurty vrátí, ale ty comebacky jsou stále obtížnější,“ soudí Kukal.

Problémem je podle něj rychlost. Martina Hingisová kdysi ukončila kariéru, když nestačila na rány, jaké z podání střílely sestry Williamsovy. „Heninová už taky nebyla schopna dostat se na předchozí úroveň. To se povedlo jen Clijstersové, která teď udává tempo ženskému tenisu. Takhle rychle by měla hrát Kvitová…“ Rezervy se ve výkonech české naděje jistě najdou i další. „Když ještě zdokonalí pohyb a voleje, bude zase nebezpečnější. Ale servis má lepší než Clijstersová už teď. Trenér Kotyza ji ohromně posunul. V Prostějově má výborné zázemí. Je to obrovská šance,“ vidí Kukal.

Reklama

Související témata: