Hlavní obsah

Policie vyšetřuje odposlech šéfa tenisového svazu Kaderky

Policie vyšetřuje nález odposlechových zařízení u šéfa tenisového svazu Iva Kaderky. Podle serveru Aktuálně.cz mohly být cílem odposlechu i jeho rozhovory s expremiérem Mirkem Topolánkem (ODS), se kterým se stýká. Nález zařízení by také mohl souviset se situací kolem Sazky. Loterijní společnost čelí problémům především kvůli splácení dluhů z výstavby sportovní arény ve Vysočanech.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ivo Kaderka

Článek

Štěnice byly namontovány v tenisovém areálu na pražské Štvanici. Podle Aktuálně byly údajně umístěny u stolu, za nímž Kaderka pravidelně sedává po skončení tenisových zápasů. Policie případ začala vyšetřovat v úterý, zajímá se o něj i Bezpečnostní informační služba (BIS), uvedl server. Kaderka nechtěl po dohodě s policií nález odposlechu komentovat.

BIS i policie podle serveru uvažují, že odposlechy mohly souviset se situací kolem Sazky. Kaderka je členem výkonného výboru ČSTV, který je hlavním akcionářem loterijní společnosti, a je kritikem šéfa Sazky Aleše Hušáka. Policisté údajně pracují s variantou, že cílem odposlechů mohl být i bývalý premiér Topolánek, který s Kaderkou několikrát týdně hraje tenis.

"Sazka kategoricky odmítá jakékoliv spojování s touto kauzou, se kterou nemá nic společného," uvedl v prohlášení mluvčí společnosti Jan Tuna.

Sazka v pondělí oznámila, že přijme pomoc od společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely smlouvu o strategickém partnerství a poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence.

Vstupem Penty a E-Investu do Sazky se nyní bude zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chce posoudit, zda je transakce v souladu s pravidly hospodářské soutěže. Podle ÚOHS může jít o fúzi nebo dokonce kartel. Sazka i Penta, která vlastní sázkovou společnost Fortuna, jsou přesvědčeny o tom, že dohoda se strategickými partnery je v souladu s pravidly hospodářské soutěže.

Reklama