Hlavní obsah

Češi porazili ve čtyřhře Kazachstán a vedou v Davis cupu 2:1 na zápasy

OSTRAVA

Čeští tenisté udělali důležitý krok k postupu do čtvrtfinále Davisova poháru. Ve čtyřhře porazili v sobotu Kazachstán 6:4, 6:4, 7:6 a po dvou hracích dnech vedou 2:1. Rozhodnou tak nedělní duely a postupový bod může hned v první dvouhře přidat Berdych, pokud v souboji jedniček porazí Andreje Golubjova.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Čeští tenisté Lukáš Dlouhý a Tomáš Berdych zdraví diváky po vítězství ve čtyřhře nad Kazachy.

Článek

Podle některých informací však možná za Kazachy nastoupí proti Berdychovi Koroljov. Na vítěze ostravského duelu čeká s největší pravděpodobností Argentina, která vede doma po prvním dnu 2:0 nad Rumunskem.

Vstup do utkání přinesl klid

Berdych s Dlouhým spolu nastoupili v Davisově poháru teprve podruhé a počínali si podobně jako při své premiéře před pěti lety v Maroku, kde povolili soupeřům osm gamů. Dnešní duel byl sice vyrovnanější, ale domácí pár v klíčových chvílích a při brejkbolech těžil z větších zkušeností.

Čechy hodně uklidnil už samotný vstup do zápasu. Hned v první hře vybojovali tři brejkboly po sobě, Koroljov sice tvrdým servisem dva z nich odvrátil, ale po dobrém přechodu Dlouhého k síti už neodolal a o své podání záhy přišel.

Když v sedmém gamu při další brejkové hrozbě poslal Ščukin prohoz těsně za zadní čáru, zdálo se, že česká dvojice v klidu dotáhne vedení 5:2 k zisku úvodní sady. Jenže Dlouhého trápil servis a první set tak musel až o dva gamy později zakončit esem Berdych.

Rozhodl čtvrtý mečbol

Obdobný obrázek nabídla i druhá sada. Zatímco Berdych s Ščukinem neměli s podáním problémy, Dlouhý a Koroljov se se servisem hodně potýkali. Opět se ukázalo, jak klíčový bývá pro vývoj sedmý, takzvaný Tildenův game. Koroljov při něm opět ztratil podání a Češi si také pro druhou sadu dokráčeli s výsledkem 6:4.

Třetí dějství od začátku směřovalo k tie-breaku. Za stavu 5:5 sice Berdych výborným bekhendovým returnem zajistil domácímu týmu brejkovou výhodu, ale vyhráno ještě Navrátilovi svěřenci neměli. Dlouhý po dalších dvou dvojchybách přišel o servis, ovšem ve zkrácené hře své chyby napravil. Češi rychle vedli 6:1 a mohli se radovat z důležitého bodu, i když proměnili až čtvrtý mečbol.

1. kolo Světové skupiny Davisova poháru
Česko - Kazachstán 2:1 po druhém dnu
Berdych, Dlouhý - Koroljov, Ščukin 6:4, 6:4, 7:6 (7:4)on-line
Esa: 4:8. Dvojchyby: 6:4. Vítězné míče: 52:39. Využité brejkboly: 4/7 - 2/7. Nevynucené chyby: 39:33. Celkem získané míče: 115:102. Čas: 2:31 h.

Reklama

Související témata: