Hlavní obsah

Berdych: Golubjov mi ukázal, jak hrát za hranicí možností

OSTRAVA

To nečekal. Mohl přidat třetí postupový bod, místo toho ale Tomáš Berdych v neděli žasnul nad tím, co na kurtu předváděl jeho soupeř Andrej Golubjov z Kazachstánu. "Famózní výkon, prostě byl lepší úplně ve všem," soukala ze sebe zklamaná česká tenisová jednička po nečekané porážce ve čtyřech setech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Gesto marnosti Tomáše Berdycha při utkání s Kazachem Andrejem Golubjovem.

Článek

V neděli jste vypadal na kurtu bezradně. Proč?

Hodnocení je jednoduchý. Byla to od Golubjova lekce z toho, jak se hraje tenis za hranicí možností. Za to, že to zvládl po tak dlouhou dobu, opravdu nezbývá než smeknout.

Měla na váš výkon vliv únava?

Já jsem se svým výkonem spokojenej. Nemá cenu na tom hledat nic jinýho, Golubjov si zasloužil vyhrát. Budu se jen opakovat. Byl lepší úplně ve všem.

Přesto, nastoupil jste ve všech třech hracích dnech, mohlo hrát roli, že si Golubjov v sobotu odpočinul?

On je to hrozně náročnej výkon. Fyzicky i psychicky, není čas na to si oddechnout. V pátek jsem šel do postele v půl jedný. Druhej den čtyřhra… Je to opravdu nejtěžší týmová soutěž, která se nedá porovnávat se sporty, kde odehrají jeden zápas a pak mají čtyři pět dnů volno. Chce to připravit se na to hodně dopředu, aby člověk nebyl mentálně unavený.

Opravdu nepřišla chvíle, kdybyste si řekl, že na soupeře máte? Třeba po druhé sadě, kde jste úspěšně odvracel setboly?

Ne, já tahal za kratší konec celý zápas. Nenašly se ani dva gamy po sobě, kdy bych si řekl: Teď jsem lepší. Snažil jsem se to natahovat, jak to šlo, ale moc to nešlo…

Kdy naposledy jste zažil, aby nad vámi soupeř takto dominoval?

Nevím. Z poslední doby asi moc ne: O moc víc jsem nemohl udělat, jen jsem čekal, jestli se Andrej neprobudí a neuvědomí si, že je na kurtu.

Na kurtu jste měl ovázanou nohu, ovlivnilo to nějak váš výkon?

Noha mě nebolí. Hrál jsem na 100 procent, je to zbytečná otázka…

Zápas poznamenala politováníhodná událost, kdy kazašské výpravě zloděj vybílil pokoje. Slyšel jste o tom a myslíte, že to byl pro vašeho soupeře motivační faktor?

To se může stát asi všude na světě. Je to nepříjemný, ale tohle už nebudu řešit, šlo to mimo mě.

Reklama