Hlavní obsah

Kvitová i Šafářová zaskočily na antuce v Madridu favoritky

MADRID

České tenistky Petra Kvitová a Lucie Šafářová zaskočily na antukovém turnaji v Madridu papírové favoritky. Kvitová se postarala o překvapení vítězstvím nad třetí hráčkou světa Věrou Zvonarevovou z Ruska 6:1, 6:4 a je první čtvrtfinalistkou. Šafářová poprvé v kariéře zdolala bývalou jedničku Jelenu Jankovičovou ze Srbska a je v osmifinále. Vítězný vstup do turnaje má za sebou sedmý hráč světa Tomáš Berdych, vypadla naopak Iveta Benešová.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Petra Kvitová se raduje po vítězství nad Ruskou Věrou Zvonarevovou.

Článek

"Určitě mám radost, porazila jsem třetí hráčku světa a oplatila jí Melbourne. Ale ne že bych z toho skákala do nebe. Jsem ráda, co jsem předvedla za tenis, a teď se koukám dál. Doufám, že tímto zápasem neskončím," řekla Kvitová ČTK.

Hráčku ze světové pětky porazila počtvrté v kariéře a podruhé v sezoně. Ve finále v Paříži už letos zdolala druhou hráčku žebříčku Kim Clijstersovou z Belgie.

V souboji se Zvonarevovou diktovala Kvitová tempo od prvních výměn. "Šla jsem do ní, aby byla pod tlakem," řekla světová osmnáctka. Levou rukou hrající Češka se nemohla trefit do prvního servisu, ale menší procento úspěšnosti nakonec velkým problémem nebylo. "Někdy jí víc vadil můj druhý servis s rotací, což nečekala. Jinak jsem hrála docela chytře protipohyby a dohrávala míče na síti," řekla Kvitová.

V souboji tenistek, které na sebe mohou narazit v listopadovém finále Fed Cupu, oplatila Zvonarevové porážku ze čtvrtfinále Australian Open. O postup do třetího semifinále v sezoně si jednadvacetiletá Češka zahraje s vítězkou zápasu mezi Slovenkou Dominikou Cibulkovou a bývalou světovou jedničkou Marií Šarapovovou. "Je jedno, proti komu budu hrát," uvedla Kvitová.

Šafářová poprvé přehrála Jankovičovou, aktuální sedmičku a královnu světového žebříčku ze srpna 2008. Na pátý pokus se jí to povedlo vydřeným vítězstvím 6:4, 4:6, 7:5 po dvou hodinách a 20 minutách. V jedenáctém gamu rozhodující sady česká tenistka prolomila soupeřčin servis a výhru už si nenechala vzít. Nyní se utká s Australankou Jarmilou Gajdošovou.

Přítel Šafářové Berdych si poradil s domácím Marcelem Granollersem za hodinu a patnáct minut 6:4 a 6:0. Jeho dalším soupeřem bude Argentinec Juan Monaco, kterého ve dvou dosavadních vzájemných zápasech pokaždé porazil. Benešová nestačila na šestou nasazenou Li Na z Číny, které podlehla 1:6 a 4:6.

Letošní neporazitelnost prodloužil Srb Novak Djokovič. Druhý hráč světa zdolal ve druhém kole Jihoafričana Kevina Andersona 6:3, 6:4 a připsal si 28. vítězství v sezoně. Pokud v příštím zápase porazí Španěla Guillerma Garcíu-Lópeze, vyrovná nejlepší vstup do sezony od roku 1989, kdy Ivan Lendl vyhrál úvodních 29 utkání. Djokovič má za sebou sérii 30 zápasů bez porážky v součtu s prosincovým finále Davisova poháru proti Francii.

Vstříc třetímu antukovému titulu za necelý měsíc vykročila světová jednička Španěl Rafael Nadal, jenž povolil Marcosi Baghdatisovi z Kypru jen čtyři hry.

Tenisový turnaj mužů série Masters a žen v Madridu (antuka):
Muži (dotace 3,7 miliónu eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (7-ČR) - Granollers (Šp.) 6:4, 6:0, Llodra (Fr.) - Cipolla (It.) 6:4, 6:2, Bellucci (Braz.) - Mayer (Něm.) 6:7 (5:7), 6:3, 3:0 skreč., Djokovič (2-Srb.) - Anderson (JAR) 6:3, 6:4, Söderling (5-Švéd.) - Giraldo (Kol.) 6:3, 6:3, Nadal (1-Šp.) - Baghdatis (Kypr) 6:1, 6:3, Malisse (Belg.) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) 6:2, 6:2, Del Potro (Arg.) - Čilič (Chorv.) 6:3, 6:0, A. Murray (4-Brit.) - Simon (Fr.) 6:4, 3:6, 6:0, Federer (3-Švýc.) - F. López (Šp.) 7:6 (15:13), 6:7 (1:7), 7:6 (9:7), Gimeno-Traver (Šp.) - Melzer (8-Rak.) 7:6 (10:8), 6:3.
Ženy (dotace 3,5 miliónu eur):
Dvouhra - 2. kolo:
Li Na (6-Čína) - Benešová (ČR) 6:1, 6:4, Šafářová (ČR) - Jankovičová (7-Srb.) 6:4, 4:6, 7:5, Vinciová (It.) - Klejbanovová (Rus.) 6:2, 6:2, Schiavoneová (3-It.) - Erraniová (It.) 6:0, 2:6, 6:3, Görgesová (Něm.) - Safinová (Rus.) 6:4, 4:6, 6:4.
3. kolo:
Kvitová (16-ČR) - Zvonarevová (2-Rus.) 6:1, 6:4.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články