Hlavní obsah

Štěpánek kvůli kolenu měnil techniku servisu, na Paříž je fit

PRAHA

Se změnou techniky pohybu při servisu, aby ulehčil bolavému kolenu, a s chutí měřit se s nejlepšími se tenista Radek Štěpánek vrátí po třítýdenní pauze na kurty. Start bude mít ostrý - grandslamové Roland Garros.

Foto: Tertius Pickard, ČTK/AP

Tenista Radek Štěpánek je už po zranění fit.

Článek

"Mám v sobě motivaci a hlad po vítězství. Poslední turnaj jsem odehrál dobře a budu se snažit na to navázat," řekl dvaatřicetiletý Štěpánek novinářům.

Naposledy hrál koncem dubna semifinále s Rusem Nikolajem Davyděnkem v Mnichově, kde kvůli bolesti v levém kolenu v druhém setu vzdal. Od té doby po konzultacích s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem pracovali na změně, aby se konečně vyhnul chronickým problémům, které se bývalé světové osmičce vracely.

"Za ty roky, co hraju, už je koleno opotřebované a bylo potřeba zasáhnout do techniky servisu, protože mě to limitovalo jen při servisu," řekl Štěpánek. S Kolářem přemýšleli jak postiženému místu odlehčit a výsledkem je, že při podání nesmí chodit tolik do kolen. "Dostával jsem se do moc velkého úhlu a tlak byl enormní. Musím využívat odraz nahoru, abych kolenu co nejvíce ulevil," řekl Štěpánek.

Na technice servisu pracuje tři týdny a v doufal, že si na změnu zvykne rychle i díky schopnosti imitovat soupeře. "Mohla by to být moje výhoda. Mohl bych využít šikovnosti herní a pohybové, abych to rychle zvládnul. Ale pořád budu podávat jako Štěpánek a myslím, že změnu ani nepoznáte," řekl aktuálně 57. hráč světa.

Už týden trénuje Štěpánek naplno a zjistil, že se mu s novou technikou i lépe chodí k síti, pokud by chtěl aplikovat útočný styl. "Mám lepší reakci při prvním kroku. Změna tak snad nebude pozitivní jen pro zdraví, ale i pro můj pohyb a zlepšení servisu," řekl karvinský rodák a manžel bývalé světové sedmičky Nicole Vaidišové.

S hokejisty zašel na večeři

Za Kolářem jezdil do Bratislavy, a proto se dostal i na hokej. Na mistrovství světa viděl osmifinálový zápas se Slováky a pak zašel s českým týmem na večeři. "Byla to změna od tenisového kolotoče a je dobré vidět, jak spolu tým drží," řekl.

S Jaromírem Jágrem se Štěpánek zná dlouho, jeden z nejlepších hokejistů světa občas jezdí sledovat českého tenistu na grandslamové turnaje. I do Paříže by měl za týden zavítat. Pro Štěpánka je velkou inspirací, že Jágr v 39 letech stále patří k nejlepším - na šampionátu v Bratislavě byl vyhlášen nejlepším útočníkem MS.

"Je unikátní, co Jarda v jeho věku předvádí. Umí se o tělo dobře starat a ukazuje, že věk není rozhodující a dá se i v dnešní době na nejvyšší úrovni sportovat déle," podotkl Štěpánek. Sám si dokáže představit, že by za sedm let ještě hrál. "Je to za dlouho, ale dokud mi zdraví bude sloužit, tak se budu snažit, abych tam byl," dodal.

Reklama

Související témata: