Hlavní obsah

Hradecká a Rosol postoupili na French Open, další tři Češky vypadly

PAŘÍŽ

Bídnou bilanci čtrnácti českých tenistů, kteří se představili v prvním kole na Roland Garros, dnes vylepšili Lucie Hradecká s Lukášem Rosolem. Hradecká na úvod pařížského grandslamu porazila Lotyšku Anastasiku Sevastovovou 6:3, 5:7, 6:1, Rosol si poradil domácím Edouardem Rogerem-Vasselinem v pěti setech. Postupem do druhého kola napodobili Petru Kvitovou a Lucii Šafářovou.

Foto: Pavel Lebeda/ECM Prague Open

Česká tenistka Lucie Hradecká

Článek

S turnajem se naopak rozloučily Barbora Záhlavová-Strýcová, Zuzana Ondrášková a Andrea Hlaváčková. Záhlavová-Strýcová potrápila favorizovanou Číňanku Li Na, ale nakonec turnajové šestce podlehla 3:6, 7:6 a 3:6. Ondráškovou nečekaně vyřadila domácí Caroline Garciaová po výhře 6:3, 6:4 a Hlaváčková nestačila na čtvrtou hráčku světa Viktorii Azarenkovou, které podlehla dvakrát 3:6.

Rosol do druhého kola prošel hned při svém premiérovém startu v Paříži. V hlavní soutěži grandslamu startuje podruhé v kariéře, loni na US Open vypadl v prvním kole. Jeho dalším soupeřem bude osmý nasazený Jürgen Melzer z Rakouska.

Hradecká si výhrou nadělila dárek k šestadvacátým narozeninám, které oslavila v sobotu před turnajem. Vítězka nedávného štvanického turnaje ITF vstoupila do utkání aktivně a získala první set. "Měla jsem za úkol do toho chodit a hrát odvážně, což se mi povedlo a nestačila jsem být nervózní," komentovala Hradecká první set pro Radiožurnál.

V druhém setu vyhrála nad pražskou rodačkou nervozita. "Ruka se mi klepala slušně," přiznala. Dokázala se ale znovu postavit na nohy a zápas ve třetí sadě jasně získala. "Uvědomila jsem si, že s nervozitou to nedotáhnu do vítězného konce. Dobře jsem podávala a rychle ji brejkla," řekla Hradecká.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová na French Openfoto: ČTK/AP/Michel Euler

Záhlavová-Strýcová začala proti Li Na dobře a vedla v prvním setu 3:1, ale pak ztratila pět her po sobě. V druhém setu dokázala vyrovnat z 2:5 na 5:5, v tie-breaku odvrátila dva mečboly a posunula zápas do třetí sady. V rozhodujícím dějství ale už podobný kousek nezopakovala a za dvě a půl hodiny prohrála.

"Cítila jsem, že na to mám, že ji můžu porazit. Měla jsem na to, ale pár chyb tam bylo a nepovedlo se mi to. Snad příště," litovala Záhlavová-Strýcová. "Podařený zápas to není, protože jsem nevyhrála, ale odvedla jsem, co jsem chtěla. Dala jsem do něj úplně všechno a hrála docela dobře," doplnila 49. tenistka světa.

Fanoušci u dvorce číslo jedna vycítili naději, že by mohla padnout favoritka a Záhlavovou-Strýcovou povzbuzovali. "Bylo to hrozně moc příjemné," těšilo plzeňskou rodačku, které ale utekl začátek třetího setu, v němž rychle prohrávala 0:4. "Asi jsem byla po tie-breaku přemotivovaná. Tohle se proti takové hráčce nemůže stát. Měla jsme pak ještě šance, ale bylo pozdě," řekla.

Pětadvacetiletá Záhlavová-Strýcová hrála na pařížské antuce hlavní soutěž popáté v kariéře a jen při své premiéře v roce 2004 postoupila do 2. kola.

Hlaváčková prohrála s Azarenkovou podobně jako na lednovém Australian Open. "Tady jsem hrála líp, ale ona už mě znala, byla připravená a hrála fantasticky. Do stavu tři tři to bylo vždy těsné, pak zahrála úžasný game, já ne úplně dobře a set byl pryč. Ale jsem spokojená, jak jsem hrála," uvedla Hlaváčková. "Ona soupeřky pořád žene a má sílu. Ve výměnách mě tlačila a přetlačit ji nešlo," řekla.

Ondrášková, 91. hráčka světa, neuspěla proti sedmnáctileté Garciaové, která dostala divokou kartu a hraje první French Open v kariéře.

FRENCH OPEN 2011 - výsledky českých tenistů
MUŽI
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Roger-Vasselin (Fr.) 3:6, 6:2, 6:4, 3:6, 7:5
ŽENY
Dvouhra - 1. kolo:
Garciaová (Fr.) - Ondrášková (ČR) 6:3, 6:4, Li Na (6-Čína) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:3, 6:7 (6:8), 6:3, Hradecká (ČR) - Sevastovová (Lot.) 6:3, 5:7, 6:1, Azarenková (4-Běl.) - Hlaváčková (ČR) 6:3, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Krajiceková (ČR/Niz.) - Hantuchová, A. Radwaňská (12-SR/Pol.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:2, Grandinová, Uhlířová (16-JAR/ČR) - Marinová, Senogluová (Kan./Tur.) 6:3, 6:2, Voráčová, Voskobojevová (ČR/Kaz.) - Paszeková, Pironkovová (Rak./Bul.) 6:2, 6:2, Zakopalová, Gajdošová (ČR/Austr.) - Halepová, Hercogová (Rum./Slovin.) 4:6, 6:3, 6:4.
Ostatní výsledky turnaje

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 20 : 00
20240424T20 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík