Hlavní obsah

Rosol se po úspěchu na Roland Garros dostane do vysněné stovky

Tenista Lukáš Rosol "přežil" jako jediný český hráč po prvním kole v pavouku dvouhry mužů Roland Garros. Úterní pětisetová výhra nad domácím Edouardem Rogerem-Vasselinem mu vynesla dvě novinky: poprvé si na grandslamu zahraje 2. kolo a premiérově se dostane do první stoky světového žebříčku.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český tenista Lukáš Rosol

Článek

"Je to skvělý pocit," řekl Radiožurnálu Rosol, který předloni spolupracoval s Ctislavem Dosedělem a nyní je svěřencem trenéra Hynka Frömela. Jeho dalším soupeřem bude turnajová osmička Jürgen Melzer z Rakouska.

Rosol nejdříve v Paříži uspěl v kvalifikaci a v hlavní soutěži grandslamu díky tomu startuje podruhé v kariéře. Loni na US Open vypadl v prvním kole.

Po zvládnuté kvalifikaci měl Rosol tři dny volna a na souboj s Rogerem-Vasselinem si věřil. "Cítil jsem šanci, že můžu s tím klukem vyhrát. Moc jsem chtěl, až jsem byl příliš nervózní, a proto prohrál první set," řekl Rosol ke ztracené sadě.

Druhý a třetí set získal Rosol pro sebe a přes ztracenou čtvrtou sadu dokázal vyhrát rozhodující páté dějství. "Vypadalo to, že jsem měl ke konci víc sil, takže to dopadlo dobře. Křeče jsem neměl, zvládl jsem to v pohodě," řekl.

Během utkání musel vstřebat i zlost na rozhodčí. Občas měl pocit, že lajnoví pomáhají domácímu hráči. "Ale není se co divit. Jsme ve Francii a hrát proti Francouzovi není lehký. Lidi ho tlačili, ale naštěstí byla koncovka dobrá," řekl.

Za postup do druhého kola grandslamu dostane 45 bodů a v pondělí 6. června se posune ze 111. místa poprvé v kariéře do elitní stovky. "To je můj letošní cíl, udělám pro to všechno," vyhlásil Rosol začátkem května v Praze po triumfu na challengeru Strabag Prague Open a teď se jeho sen naplní.

Reklama