Hlavní obsah

Federer krále nesesadil, Nadal na French Open triumfoval pošesté

PAŘÍŽ

Ani napopáté se nepodařilo Rogeru Federerovi zvítězit ve finále Roland Garros nad Rafaelem Nadalem. Antukový král, který na pařížském grandslamovém turnaji ztratil v celé kariéře jediný zápas, zvítězil ve finále nad Švýcarem po setech 7:5, 7:6 a 5:7 a 6:1 a získal svůj šestý titul z French Open. Rodák z Mallorky vybojoval šestý Pohár mušketýrů, čímž ve 25 letech vyrovnal rekordní počet titulů Björna Borga.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Vítěz Roland Garros Rafael Nadal (vpravo) a poražený finalista Roger Federer s trofejemi.

Článek

Do finále vstoupil daleko lépe Federer, který hned na úvod prolomil Španělův servia a ujal se brzy vedení. Švýcar hrál skvěle. Returnoval svému soupeři pod nohy a výměny zakončoval údery k čarám. Brzy vedl 5:2 a vybojoval si první setbol. Španěl však následně chytrým prohozem svůj servis přece jen získal a získal tři hry v řadě. Nadalovi narostla křídla, prolomil vítězi z roku 2009 servis a úvodní sadu si připsal.

Druhou sadu přerušil déšť

Prohraný set se na Federerovi samozřejmě podepsal. Ve druhé sadě ztratil hned na úvod další své podání a Nadal ho na kurtu doslova vyučoval. Vedl už 3:1, jenže švýcarský tenista se naštěstí v pravý čas vzpamatoval a finále znovu zdramatizoval, neboť srovnal na 4:4.

Rafael Nadal odchází během finále Roland Garros schovaný pod deštníky.foto: Reuters/Vincent Kessler

Nic platné mu to ale nebylo! V tu chvíli se sebral Nadal, vzal si ztracený servis zpátky, vedl 5:4 a měl setbol. Švýcar ho odvrátil právě v momentě, kdy se na Paříž spustil hustý déšť, takže finále bylo přerušeno. Krátká přestávka Federerovi pomohla, takže srovnal na 5:5. O setu nakonec rozhodl tie-break, v němž jasně dominoval Španěl, takže se ujal vedení 2:0 na sety.

Ve třetí sadě Nadal prorazil Federerův servis v šesté hře, ujal se vedení 4:2 na zápasy a směřoval k hladké výhře. Narazil však na Švýcarův odpor. Federerovi se podařil rebrejk a za stavu 5:5 dokázal světove jedničce prorazit podání znovu a posléze snížit stav setů na 1:2.

Zklamaný Roger Federerfoto: ČTK/AP/Michel Euler

O šesté vítězství na Roland Garros se však Nadal připravit nenechal. Ve čtvrtém setu dominoval, když zvítězil jasně 6:1 a znovu tak nad hlavu zvednul Pohár mušketýrů. Šestkrát se z jeho zisku před ním radoval pouze Švéd Björn Borg, jehož rekord Nadal nedělním vítězstvím vyrovnal. Španěl také zůstane díky zisku desátého grandslamového titulu na pozici světové jedničky i po novém vydání žebříčku v pondělí.

"Je fantastické zvítězit v takovém finále proti nejlepšímu hráči tenisové historie," řekl Nadal po utkání na adresu svého soupeře. "Je to pro mě výjimečný turnaj. Jeden z mých nejdivočejších snů se stává skutečností," pokračoval Španěl.

"Bylo to neuvěřitelné vystoupení Rafy (Nadala). Znovu mě dokázal porazit a proto jsem smutný. Ale zároveň jsem šťastný, že jsem mohl hrát proti němu. Je to totiž nejlepší hráč na antuce. Na druhou stranu jsem hrdý sám na sebe za to, jak jsem tu hrál celé dva týdny. Na něj (Nadala) to však nestačilo. Pro mě je teď důležité, zda se dokážu probojovat do dalšího grandslamového finále," řekl Federer.

Tenisové French Open v Paříži (antuka, dotace 17,52 miliónu eur):
Muži, dvouhra - finále:
Nadal (1-Šp.) - Federer (3-Švýc.) 7:5, 7:6 (7:3), 5:7, 6:1.on-line
Esa: 4:11. Dvojchyby: 3:1. Využité brejkboly: 7/15 - 5/15. Vítězné míče: 39:53. Nevynucené chyby: 27:56. Úspěšnost prvního podání: 72 procent - 63 procent. Celkem získané míče: 143:130. Čas: 3:40.

Reklama