Hlavní obsah

Agassi a Grafová: Od svých dětí se učíme, tenis jim necpeme

Pražský půlden začal pro Steffi Grafovou překvapením. Když projížděla centrem, spatřila po ulici kráčet svou kamarádku. „Příjemná náhoda, zrovna společně začínáme podnikat,“ prozradila půvabná Němka za souhlasného úsměvu amerického manžela Andreho Agassiho. Večer si obě tenisové legendy zahrály v O2 Areně exhibiční čtyřhru proti Janě Novotné s Jiřím Novákem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Tenisoví manželé Steffi Grafová a André Agassi

Článek

Už je to skoro 10 let, co jste pár. Máte pro toto výročí nachystané nějaké překvapení? Grafová: (k manželovi) Hlavně bys neměl příští týden zapomenout na moje narozeniny!

Agassi: My spolu žijeme? (směje se)

Nevadilo vám, když váš manžel nedávno na Tchaj-wanu obšťastnil vítěze charitativní dražby pohledem na vaše nahé fotky v mobilu?

Grafová: Ten telefon jsem radši zkonfiskovala, abych si ověřila, jestli na fotce byla správná paní (usmívá se).

Oba vypadáte ve skvělé formě. Jak na ní pracujete? Nebo je to jen díky tenisu?

Grafová: Vyrostla jsem se sportem a naučila jsem se využívat výhod dobré kondice. Dali jsme tělesným schránkám zabrat, i když pořád se snažíme o sebe pečovat fyzicky i duševně. Máme dvě děti, které nás udržují v pozornosti a zaměstnané. Agassi: Moje odpověď je jednodušší. Klamu tělem, ve formě tedy rozhodně nejsem…

Chcete, aby děti pokračovaly ve vašich stopách?

Grafová: Obě milují sport, ale tenis jim necpeme. Jezdí na koni, hrají baseball, poslouchají hip hop. Je jim teprve sedm a devět. Hledají záliby, které by jim vydržely.

Musíte jim často vysvětlovat, proč vás zdraví neznámí lidé a obléhají vás novináři?

Grafová: Já o tenisu nemluvím. Spíš se snažím dětem naslouchat a beru je na vědomí. Výhodou našich kariér je fakt, že si teď můžeme dovolit luxus být s dětmi a věnovat jim čas.

Agassi: Přesně tak. Já se snažím víc sám naučit než někoho učit…

Tenisoví manželé Steffi Grafová a André Agassifoto: ČTK/Kateřina Šulová

Nikdy jste se doma nepřeli o to, kdo měl víc silných tenisových stránek?

Agassi: (na opodál stojícího Jiřího Nováka) Jiří, co byla moje nejlepší stránka? (Novák dlouho přemýšlel). Těžko vybrat, co? (Novák: Výborně jsi hrál od základní čáry a prakticky neměl slabý úder)

Grafová: Hmm, diplomatické. Já měla ten svůj forhend.

Agassi: Docela mi šlo trefování míčů. Měsíc jsem nehrál, vzal jsem raketu a šlo to.

O Novákovi píšete i ve své autobiografii Open, jaká to pro vás byla potupa, když jste s ním prohrál…

Agassi: Musíte to číst v širším kontextu. Popisuji osamělost ve sportu, kterou člověk v takové chvíli trpí. Když jsem prohrál s Jiřím, tak jsem nemohl končit rok jako jednička, to bylo těžké.

Nikdy jste nelitoval, že jste Open sepsal?

Agassi: Když jsem skončil, potřeboval jsem trochu času, abych se poznal, utřídil si myšlenky a pochopil vlastní život. Musel jsem se podívat zpět a rozhodnout se, jestli tenhle příběh je dost silný, aby spatřil světlo světa. Ale nelituji, nemám pocit, že bych udělal něco špatně. Je to pravda o mém životě. Je to dobré pro sport, pro mladé hráče i jejich rodiče, které tlačí na děti až příliš, aby se zamysleli. I Jiří mi slíbil, že si Open přečte (směje se).

Ve své knížce zmiňujete i českého vyplétače raket Romana Prokeše.

Agassi: Protože to je skvělý profík. Jeho dovednosti jsou úžasné, i když je pro tenisový svět trochu neznámým hrdinou.

Vy nemáte podobné ambice jako váš manžel ohledně životopisné knihy?

Grafová: Kdybych ji psala, tak v ní bude mít velký a významný part můj bývalý kouč Pavel Složil. Měla jsem štěstí, že jsem ho potkala na začátku kariéry a provázel mě složitým obdobím, kdy jsem šla nahoru. Byla to pro mě klíčová osoba i mimo kurty.

Vaše manželka hrála v Praze už v 80. letech. Jaké vy máte vzpomínky na Česko?

Agassi: Ostrava! Že jo? Pamatuju si, že jsem tam byl ve finále proti hráči, kterého jsem nikdy předtím neviděl (Slovák Krošlák v roce 1998 – pozn.). Z kvalifikace došel až do finále. Říkal jsem si, že bude v Top 10 a pak už jsem o něm nikdy neslyšel… Ostrava, no jo, zvláštní místo. Teď jsem poprvé v Praze a vypadá jako nejkrásnější město světa!

Steffi Grafová (41) a Andre Agassi (41)
Společně získali 30 grandslamových titulů, z toho 22 německá tenistka, která v roce 1988 vyhrála všechny turnaje velké čtyřky. Oba mají i olympijské zlato.
Poprvé se viděli při Wimbledonu 1992, chodit spolu začali o sedm let později. Vzali se v říjnu 2001. Společně vychovávají syna Jadena Gilla (9) a dceru Jaz Elle (7). Žijí v Las Vegas.
Agassi ve své knize Open popisuje, jak byl Grafovou očarován. Nadbíhal jí, i když byl v té době ještě ženatý s herečkou Brooke Shieldsovou, posílal růže a trenéra Gilberta nutil, aby domluvil společný trénink. Odpovědí mu dlouho bylo jen mlčení nepřístupné hráčky. Až po osmi letech Agassiho lichocení Grafová roztála. Happy end byl na světě.

Reklama