Hlavní obsah

Berdych začne Wimbledon proti Volandrimu, Mahut vyzve v repríze maratónu Isnera

LONDÝN

Tenista Radek Štěpánek se utká v prvním kole Wimbledonu s jednadvacátým nasazeným Fernandem Verdaskem ze Španělska. Tomáši Berdychovi páteční los třetího grandslamového turnaje sezóny přisoudil Itala Filippa Volandriho. Relativně milostivý byl los k Jaroslavu Pospíšilovi, který se při své grandslamové premiéře utká s rumunským hráčem Viktorem Haneskem.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych narazí v 1. kole Wimbledonu na Filippa Volandriho.

Článek

Největší česká naděje dvouhry žen Petra Kvitová, která bude plnit roli osmé nasazené hráčky, narazí v prvním kole stejně jako Barbora Záhlavová-Strýcová na soupeřku z kvalifikace. V osmifinále vychází na letošní vítězku tří turnajů Kvitovou Ruska Světlana Kuzněcovová, ve čtvrtfinále pak její krajanka a loňská finalistka Věra Zvonarevová, nebo pětinásobná vítězka Wimbledonu Venus Williamsová.

Los nachystal na úvodní dějství hned dva české duely - turnajová jednatřicítka Lucie Šafářová vyzve letos nejrychleji podávající hráčku na okruhu WTA Lucii Hradeckou (v Paříži jí naměřili 197 km/h.) a Iveta Benešová se utká se Sandrou Záhlavovou.

Andreu Hlaváčkovou čeká Australanka Anastasie Rodionová a Kláru Zakopalovou až 247. hráčka světa Britka Emily Webleyová-Smithová. Zuzana Ondrášková narazí na Číňanku Ťie Čeng a Petra Cetkovská na Němku Kristinu Barroisovou.

Jedenáctou Češkou v hlavní soutěži se stala loňská vítězka juniorky ve Wimbledonu Kristýna Plíšková, která postoupila z kvalifikace, ale soupeřku ještě nezná.

Obhájce titulu Rafael Nadal má za soupeře Američana Michaela Russella a v semifinále případně narazí na domácího favorita na triumf Andy Murraye. Švýcaru Rogeru Federerovi los pro první kolo přiřkl Kazacha Michaila Kukuškina a v semifinále Srba Novaka Djokoviče, který zahájí turnaj s Jeremym Chardym z Francie.

Los prvního kola svedl dohromady loňské hrdiny Američana Johna Isnera a Francouze Nicolase Mahuta. Před rokem spolu svedli na kurtu číslo osmnáct rekordní bitvu, která trvala 11 hodin a pět minut, a Isner vyhrál 70:68 v pátém setu.

"Nemohl jsem tomu uvěřit," citoval Isnera wimbledonský web. "Minulý týden jsem s Mahutem vtipkoval a říkal mu: 'Počkej, budeme hrát spolu'. On říkal, že ne, že to se určitě nestane, že to není legrace," řekl Američan. Na sobotu plánoval s Mahutem trénink. "Ale teď ho zrušíme a zajdeme spíš na večeři. Jsme kamarádi."

"Isner s Mahutem po roce znovu v prvním kole, tak to je ta nejúžasnější věc, kterou jsem v tenisu zažil," reagoval Murray na souboj rekordmanů na sociální síti Twitter. Zápas vylosoval hlavní rozhodčí Wimbledonu Andrew Jarrett. "Blesk udeří dvakrát," změnil Jarrett známé přísloví, podle něhož blesk neudeří dvakrát do stejného místa.

Obhájkyně titulu a sedmá nasazená Serena Williamsová z USA má za soupeřku v 1. kole Francouzku Aravane Rezaiovou. Světová jednička Caroline Wozniacká z Dánska bude čelit Španělce Arantxe Parraové-Santonjaové.

Vybrané losování hlavní soutěže dvouher, 1. kolo:
Muži:
ŠTĚPÁNEK (ČR) - Verdasco (21-Šp.),
Volandri (It.) - BERDYCH (6-ČR),
POSPÍŠIL (ČR) - Hanescu (Rum.),
Isner (USA) - Mahut (Fr.),
Ženy:
Rodionová (Austr.) - HLAVÁČKOVÁ (ČR),
ŠAFÁŘOVÁ (31-ČR) - HRADECKÁ (ČR),
ZAKOPALOVÁ (ČR) - Webleyová-Smithová (Brit.),
Ťie Čeng (Čína) - ONDRÁŠKOVÁ (ČR),
Barroisová (Něm.) - CETKOVSKÁ (ČR),
ZÁHLAVOVÁ-STRÝCOVÁ (ČR) - hráčka z kvalifikace,
ZÁHLAVOVÁ (ČR) - BENEŠOVÁ (ČR),
KVITOVÁ (8-ČR) - hráčka z kvalifikace,

Reklama

Související témata: