Hlavní obsah

Kvitová se prostřílela do čtvrtfinále, Berdych nestačil na bombarďáka Fishe

PRAHA

Senzační smršť, jakou čekal jen málokdo, předvedla v osmifinále Wimbledonu česká tenistka Petra Kvitová, která naprosto suverénně porazila Belgičanku Yaninu Wickmayerovou 6:0 a 6:2. Ve čtvrtfinále se loňská semifinalistka utká s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou. Naopak Tomáš Berdych se s turnajem rozloučil. Česká tenisová jednička nestačila na skvěle servírujícího Mardyho Fishe z USA, jemuž podlehl 6:7, 4:6 a 4:6.

Foto: Anja Niedringhaus, ČTK/AP

Tenista Tomáš Berdych se s Wimbledonem loučí.

Článek

Čekal se spíše vyrovnaný duel,  Wickmayerová myslela proti Kvitové na odvetu za porážku ve Fed Cupu, jenže v reálu byl zejména v první sadě k vidění propastný rozdíl mezi oběma tenistkami. Kvitová diktovala tempo hry a Belgičanka proti rozjeté nasazené osmičce neměla nárok.

Petra Kvitová na Wimbledonufoto: ČTK/AP/Sang Tan

Češka nadělila Wickmayerové za osmnáct minut "kanára", když soupeřce povolila jen dva body při svém servisu. Druhý set začala tenistka z Fulneku rovněž naprosto suverénně. Belgičanka coby nasazená devatenáctka uhrála první game až za stavu 2:0 ve druhém setu, ale přesto při výměně stran bezradně krčila rameny. Zápas nakonec prohrála za pouhých pětačtyřicet minut.

Petru Kvitovou tak dělí jediný zápas od zopakování loňské semifinálové účasti, letos však možná může pomýšlet i na lepší umístění.

Berdych na Fishe nestačil

Takřka bezchybným výkonem na servisu se prezentoval od začátku prvního setu Fish, který na Berdychovu polovinu posílal jedno nechytatelné podání za druhým. V úvodní sadě mu sekundoval i Berdych, takže o vítězi musel rozhodnout tie-break. V tom začal Čech výborně, když získal minibrejk, ale vzápětí prohrál oba své servisy. I díky první dvojchybě v zápase. Fish nakonec získal úvodní set, když ve zkrácené hře byl stav 7:5.

Vůbec první brejkbolovou příležitost si vypracoval rodák z Valašského Meziříčí. Fish brejk odvrátil stylově - esem. Vzápětí zaútočil i Američan. Berdych v sedmé hře odvrátil tři brejkboly, ale v devátém gamu, při dalším Fishově brejkbolu, poslal český daviscupový reprezentant forhend mířící podél levé čáry do autu. Vzápětí získal Američan při svém servisu druhý set pro sebe.

Servis fungoval Fishovi i ve třetím setu téměř bezchybně. Už ve třetím gamu dokázal navíc prorazit Berdychovo podání a set a zápas vzápětí dovedl do vítězného konce.

Cetkovská končí

Parádní jízda české tenistky Petry Cetkovské letošním Wimbledonem končí v osmifinále. V Paříži žijící Češka prohrála s Němkou Sabine Lisickou 6:7 a 1:6. Zápas se definitivně zlomil v tie-breaku první sady. Do té doby naprosto vyrovnaný duel se změnil v jasnou záležitost jednadvacetileté Němky.

Lisická, která ve Wimbledonu dokázala vyřadit letošní vítězku Roland Garros Li Na, budila respekt hlavně díky dělovému servisu. Jenže v první sadě neměla ani poloviční úspěšnost prvního podání a česká hráčka se dokázala s největší zbraní soupeřky vyrovnat.

Prostějovská rodačka navíc jako první sebrala Lisické podání a dostala se do nadějného náskoku 4:2. Do té doby předváděla agresivnější tenis česká hráčka, ale hra Lisické postupně nabírala na vyšší kvalitě, Němka smazala odstup jednoho brejku a sada dospěla do tie-breaku.

Nátlaková hra Petry Cetkovské v první sadě přinesla také celkem třináct nevynucených chyb, což se projevilo i ve zkrácené hře. V ní definitivně přebrala iniciativu Lisická. Cetkovské se nevyplatila snaha zaskočit soupeřku zkrácením hry. Dvakrát z toho brala bod Němka, následně přidala bod hned z podání a rázem měla tři setboly. Hned první po chybě Cetkovské z forhendu proměnila.

Lisická byla rázem k nezastavení. Česká hráčka hned na úvod sady prohrála dvakrát podání a po hladkém průběhu záhy pohrávala 0:4. Pak se jí sice podařilo nástup Němky zmírnit, ale porážce 1:6 ve druhém setu už zabránit nedokázala.

WIMBLEDON 2011 - Češi v akci:
Kurt č. 2 (13:00):
Fish (USA) - Berdych (ČR) 7:6 (7:5), 6:4, 6:4.ON-LINE
Kurt č. 12 (13:00):
Lisická (Něm.) - Cetkovská (ČR) 7:6 (7:3), 6:1ON-LINE
Kvitová (ČR) - Y. Wickmayerová (Bel.) 6:0, 6:2ON-LINE
Ostatní výsledky najdete zde.
Muži, čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Clément (ČR/Fr.) - Granollers, Robredo (Šp.) 6:3, 7:5, 7:5.
Ženy, čtyřhra - 2. kolo:
Hantuchová. A. Radwaňská (13-SR/Pol.) - Uhlířová, Grandinová (ČR/JAR) 4:6, 6:4, 6:4.
Ženy, čtyřhra - 3. kolo:
Erakovicová, Tanasugarnová (N. Zél./Thaj.) - Benešová, Záhlavová-Strýcová (10-ČR) 6:2, 6:1.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Benešová, Melzer (9-ČR/Rak.) - Briantiová, Seppi (It.) 6:4, 6:3, Erlich, Peerová (Izr.) - Kureši, Peschkeová (5-Pák./ČR) 6:3, 6:1, Ram, Dulgheruová (USA/Rum.) - Petzschner, Záhlavová-Strýcová (7-Něm./ČR) 6:2, 7:2, López, Petkovicová (Šp./Něm.) - Marrero, Hlaváčková (16-Šp./ČR) 7:6 (7:2), 6:4.
Juniorky:
Dvouhra - 1. kolo:
Krejčíková (ČR) - Makarovová (USA) 6:7 (2:7), 6:4, 6:4, Garciaová (2-Fr.) - Smitková (ČR) 6:2, 6:4, Lehnertová (Něm.) - Fabíková (ČR) 6:0, 7:5.
Junioři:
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (1-ČR) - Cornish (Brit.) 6:4, 6:2.

Reklama

Související témata: