Hlavní obsah

Britská média si všímají Kvitové, ale soustředí se na Šarapovovou

LONDÝN

Britská média si pomalu začínají všímat úspěšného tažení české tenistky Petry Kvitové ve Wimbledonu, ale hlavní pozornost věnují po vyřazení Sereny a Venus Williamsových Rusce Marii Šarapovové. Vítězku z roku 2004 vesměs pasují na hlavní favoritku turnaje.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová ve Wimbledonu

Článek

Podle The Sun se "Petra Kvitová bude snažit napodobit svou hrdinku Martinu Navrátilovou a vyhrát Wimbledon". "Vycházející hvězda Kvitová v úterý ukázala, že zůstává velkou hrozbou v boji o wimbledonskou korunu," uvedl The Daily Express a připomněl, že dorazila do semifinále stranou pozornosti.

The Times upozorňují, že "levoruký servis z ní dělá obtížnou soupeřku, která má také sebedůvěru poté, co se dostala loni do semifinále". "Je jednou z nejlepších atletek mezi tenistkami a zasahuje míče s velkou přesností, zejména obouručným bekhendem," napsal britský list. Uvedl, že naposledy tu vyhrála levačka v roce 1990, kdy si vítězství odnesla Martina Navrátilová. "Po 21 letech je tato Češka jen dvě vítězství od toho, aby se v tomto směru vyrovnala svému dětskému idolu".

Angličtinu zvládla

Petra Kvitová začíná přitahovat i jiné než české novináře a na tiskové konferenci po čtvrtfinále zvládala jejich otázky v angličtině s větší jistotou než dříve. "Lepší se to. Já jsem taková vždycky stydlivá, když musím mluvit v angličtině. Už jsem si ale trošku zvykla," řekla.

The Guardian věnoval o víkendu Kvitové článek, ve kterém zdůraznil, že před rokem "mnoho lidí jméno Petra Kvitová neznalo". "Od té doby jednadvacetiletá Češka vtrhla na přední příčky světového žebříčku," uvedl list a napsal, že je součástí vlny českých talentovaných tenistek, kterých je "v první stovce neuvěřitelných osm".

Petra Kvitová se raduje po vítězsném míči ve čtvrtfinálovém duelu s Pironkovovou.foto: Reuters

Celkově se ale britská média věnují především nezdaru sester Williamsových a nyní Marii Šarapovové. London Evening Standard označil osmifinále za "špatný den pro ženskou hru, když vypadly sestry Williamsovy a světová jednička Caroline Wozniacká". "Boj o wimbledonský talíř tak postrádá opravdovou atraktivitu - vyjma Šarapovové," uvedl deník.

"Při vší úctě k nepochybným tenisovým schopnostem čtvrtfinalistek, nemůžeme mluvit o výkvětu tenisových celebrit," napsal list. "Reklamní agenti tenisové asociace se určitě modlí, aby Šarapovová došla do sobotního finále a mohla tak inspirovat novinové titulky po celém světě."

V podobném duchu se nesla i debata v televizi BBC po pondělních osmifinále, která se zaměřovala na vyřazení sester Williamsových. Když se pak moderátor BBC ptal Tracy Austinové, koho nyní považuje za favoritku turnaje a nabízel jí jako samozřejmý tip Šarapovovou, bývalá americká tenistka mu vyhýbavě odpověděla, že asi ano. Ale hned dodala: "A viděli jste hrát Kvitovou?"

Také The Independent hodnotil výsledky úterních čtvrtfinálových zápasů titulkem "Vítězky nad sestrami Williamsovými vypadly". Narážel na fakt, že Cvetana Pironkovová podlehla Kvitové a Marion Bartoliová Němce Sabine Lisické. Doplnil také v narážce na vřeštění, kterým Šarapovová provází své údery, že "špunty do uší a tablety na bolení hlavy jsou malou cenou za to, že se Šarapovové vrátila aura a odvaha, jaké projevovala, když jako sedmnáctiletá vyhrála v roce 2004 Wimbledon".

Samé Slovanky

The Guardian stejně jako další listy zdůraznil nestálost a otevřenost ženské špičky. "Kdo to tu vede?" zeptal se v titulku deník a připomněl, že poprvé od roku 1913 byly všechny čtvrtfinalistky z Evropy a každá z jiné země. Řadu listů zaujalo, že polovina čtvrtfinalistek má jména s koncovku -ova a že také Viktoria Azarenková (v originále Azarenka) je Slovanka.

Marion Bartoliová dala najevo, že se jí to nelíbí a obvinila média, že "se zaměřují jen na jména". "Jen proto, že se nejmenujeme Serena nebo Venus, neznamená, že neumíme hrát tenis," řekla v úterý.

Šarapovová je považována za krásku mezi tenistkami a podle The Guardian není zájem médií překvapivý. List připomíná, že Šarapovová má mezi tenistkami s přehledem největší příjmy, i když zdaleka ne největší "prize money". Podle magazínu Forbes si mezi červnem 2009 a 2010 vydělala 24,5 milionu dolarů (413 milionů korun), tedy o čtyři miliony víc než Serena Williamsová. V roce 2010 si přitom na turnajích získala "jen" 651.279 dolarů.

Prodává své jméno řadě firem jako je Land Rover, Canon a Motorola. Cestou do Wimbledonu se není možné vyhnout plakátu, na němž propaguje vodu Evian. Loni v lednu podepsala osmiletý kontrakt s Nike v hodnotě 70 milionů dolarů, což je nejvíc pro jakoukoli sportovkyni, dodal list.

Reklama

Související témata: