Hlavní obsah

Trenér Kvitové: Když Petra odvede maximum, může v semifinále uspět

LONDÝN

Pokud Petra Kvitová ve čtvrtečním semifinále Wimbledonu zahraje proti Bělorusce Viktorii Azarenkové své maximum, může být úspěšná. Po středečním tréninku to řekl trenér české tenistky David Kotyza. Jeho svěřenkyni už nepřekáželo svalové zranění, trénink absolvovala bez prášků na bolest.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová po vítězství nad Italkou Vinciovou.

Článek

Loni byla Kvitová překvapením Wimbledonu, když se jí podařilo postoupit do semifinále, mezi jinými i přes Azarenkovou. Ztroskotala nakonec na Sereně Williamsové.

"Hrála maximum, co mohla, a nestačilo to, protože Serena byla lepší. Myslím, že když teď předvede maximum, může to být úspěšné semifinále. Loni ta šance byla malá, teď je větší," prohlásil Kotyza.

S Azarenkovou má vyrovnanou bilanci

Kvitová má s Azarenkovou vyrovnanou zápasovou bilanci 2:2. Poslední dvě utkání - loni ve Wimbledonu a letos ve finále v Madridu - vyhrála česká tenistka.

"Určitě není minus, že s ní poslední dva zápasy vyhrála. Ale znají se výborně a jedna druhou asi nepřekvapí," myslí si Kotyza. "Spíš půjde zítra o aktuální naladění. Je to přece jen trochu speciální zápas tím, že je to semifinále Wimbledonu. Ale myslím, že je na ní nachystaná dobře."

Tráva drobnou výhodou 

Podle Kotyzy je tráva "drobná výhoda pro Peťu, ale ne nějaká zásadní". "Kombinace levé ruky a podání jí na trávě určitou výhodu dává. Ale samozřejmě Viky (Azarenková) ví co od ní čekat," zdůraznil.

Kvitové nevadí ani hlasité výkřiky, kterými Azarenková doprovází své údery. "Nikdy jsme se nebavili o tom, že by jí to vadilo," řekl.

Běloruska Viktoria Azarenková. foto: Reuters/Tim Wimborne

Jeho svěřenkyni v posledních dvou utkáních trápilo svalové zranění na pravém stehně, oba zápasy odehrála s léky proti bolesti. Středeční trénink prý ale absolvovala v pořádku a bez prášků. "Nevěděli jsme, jak na tom je ta noha, ale dnes trénink proběhl úplně v pohodě. Prášky neměla. Nemá to takovou intenzitu, aby to potřebovala. Je v dobré náladě," řekl Kotyza.

Teď jde podle něj o to, aby se Kvitová soustředila "na to, aby zahrála, co to jde". "Pak už jsou věci, které nejde ovlivnit. Soupeřka může hrát tak dobře, že semifinále bude zase konečná. Ale s tím se nedá nic dělat. Každopádně já považuju za velký úspěch to semifinále obhájit," zdůraznil.

Nemá cenu hrát divadlo

Na čtvrteční semifinále se připravují jako na každé jiné utkání. "Děláme to pořád stejně. Je to rutina pro den volna. Jdeme trénovat, ona si udělá svoje procedury a jdeme na večeři nebo si necháme dovézt jídlo. Děláme to pořád stejně, jako na jiném turnaji," řekl trenér. "Samozřejmě to přijde. Až půjde na kurt, tak se všechno změní během vteřiny. Nemá cenu teď hrát nějaké divadlo," dodal.

Za favoritku v druhém semifinále považuje vítězku Wimbledonu z roku 2004 Marii Šarapovovou, která nastoupí proti nenasazené Němce Sabine Lisické. "Lisická hraje výborně na trávě, viděl jsem ji na tréninku a letí jí to strašně. Ale nikdy takovýhle zápas nehrála. Věřím víc Šarapovové," řekl.

Za určitou výhodu pro Kvitovou považuje fakt, že Azarenková i případná další soupeřka ve finále jsou hráčky s tvrdým úderem. "Na jednu stranu je to výhoda, protože s nimi je hodně pravidelný rytmus, což jí vyhovuje. Na druhou stranu, když je Petra nervózní a přestane se dobře pohybovat, tak právě ranařka jí může dělat problémy, protože pak nestíhá a začne dělat chyby," uvedl Kotyza.

Hlavně prý mít čerstvou hlavu

Podle něj bude klíčové, zda bude Kvitová v psychické pohodě. "Když bude čerstvá v hlavě a sedne jí to, tak si myslím, že to výhoda bude. Když bude nervózní, tak se to bude vlnit a budeme trnout. Ale to k tomu patří, to je v pohodě," dodal.

Kvitová se podle Kotyzy oproti loňsku hodně zvedla po fyzické stránce, je také mentálně vyspělejší. Připomněl úterní čtvrtfinále s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou, s kterou musela o vítězství bojovat po propadu v druhém setu. "Letos zvládá tyhle momenty velice dobře. Vyrůstá z ní opravdu hráčka," prohlásil.

Reklama

Související témata: