Hlavní obsah

Kvitová je nebezpečná hráčka se skvělým podáním, říká Šarapovová před finále

Ještě před rokem a pár dny čekala na vůbec první výhru na trávě v kariéře, jenže pak přišlo loňské semifinále a letos dokonce finále na slavném Wimbledonu, kde se vlastně z řadové hráčky stala hvězdou první kategorie. Tenisový svět žasne, jak skromná dívka z Fulneku Petra Kvitová v All England Clubu drtí jednu soupeřku za druhou a mnozí ji dokonce favorizují na titul. A velký respekt z ní má i finálové soupeřka a nejbohatší sportovkyně světa Maria Šarapovová, která se dostala do boje o wimbledonský titul po dlouhých sedmi letech.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Ruská tenistka Maria Šarapovová ve Wimbledonu

Článek

Čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sibiře má ale na rozdíl od české reprezentantky mnohem více zkušeností. Třikrát už dokázala vybojovat grandslamový titul, Wimbledon vyhrála v roce 2004 a z dalšího velkého finálového duelu se jí určitě kolena nerozklepou. Kvitová si naopak zahraje vůbec první grandlsamové finále.

„Já si ale myslím, že Petra ze Šarapovové strach rozhodně mít nebude. Je jí jedno proti komu nastoupí,“ cituje americká ESPN kouče české hráčky Davida Kotyzu, který také mávl rukou nad výsledkem dosud jediného vzájemného utkání obou hráček, v němž loni v Memphisu vyhrála ve dvou setech Šarapovová. „Petra už ví, jak na ní má hrát,“ je si jistý kouč.

Jeho svěřenkyně si před finále věří. "Šance tam je. Určitě nepůjdu na kurt s tím, že prohraju. Půjdu se o to porvat a užít si to," plánuje před finále Kvitová, která se v případě sobotního vítězství může posunout v žebříčku na sedmé místo.

Na trávě hraje fantasticky

Na turnaji zatím předvádí naprosto suverénní výkony. S výjimkou koncovky druhé sady proti Pironkovovoé a úvodu druhého setu s Azarenkovou Kvitová v dosavadních zápasech zcela jasně dominovala. Nepříjemný „levácký“ servis, agresivní hra od základní čáry a výborná defenziva jsou zbraně, kterým zatím všechny soupeřky podlehly. A pozor si na ně bude muset dát i Šarapovová.

Radostné gesto tenistky Petry Kvitové během semifinále Wimbledonu proti Viktorii Azarenkové.foto: Reuters/Eddie Keogh

"Kvitová je opravdu nebezpečná hráčka, na trávě hraje fantasticky. Je levačka a svůj servis umí využívat opravdu dokonale. Předvádí tady skvělý tenis,“ vysekla Ruska před finále poklonu své soupeřce. Když první sadu semifinálového duelu zakončovala třemi esy za sebou, Běloruska Victoria Azarenková jen bezradně kroutila hlavou. Kvitová celkově zahrála 40 vítězných míčků a jen 14 nevynucených chyb, zatímco Běloruska nastřádala jen 9 vítězných míčků a 7 chyb.

Zatímco servis Kvitové v All England Clubu všichni chválí, Šarapovovou v semifinále zejména v jeho úvodu podání hodně zlobilo. V prvním gamu udělala dvě dvojchyby a Sabine Lisické umožnila razantní nástup do utkání. „Měla jsem pocit, že na všechno spěchám, a to se podepsalo na prvním servisu. Ona umí hrát pěkně tvrdé údery, ráda útočí a dává rány. Nechtěla jsem jí proto moc ukazovat svůj druhý servis, asi jsem o tom celém přemýšlela až moc,“ vrátila se k nevydařenému začátku zápasu Šarapovová, která poté vyhrála dvanáct ze šestnácti gamů.

Fandí i Navrátilová

Šarapovová se tak dokázala dostat po dlouhých sedmi letech do wimbledonského finále, což je na dámském okruhu rekord. Překonala tak Justine Heninovou (2001-06) a Hanu Mandlíkovou (1981-86), které si finále zahrály po pětileté odmlce.

„Prožívám teď úplně jiné období kariéry. Je mi čtyřiadvacet let. Mám za sebou spoustu zkušeností. Ty jsou obrovskou výhodou, protože cítím, že už jste si prošla spoustou různých situací,“ rozpovídala se Šarapovová před finále.

V hledišti drží Petře Kvitové Palce i legenda Martina Navrátilová.foto: Reuters

Fanoušci Petry Kvitové však doufají, že Ruska svůj wimbledonský finálový comeback titulem neozdobí. A věří jí i čtvrteční soupeřka Azarenková. „Může porazit kohokoliv kdykoliv. Momentálně hraje výborně, může to dokázat,“ řekla Běloruska po porážce.

Kvitová má velkou podporu i vůbec největší wimbledonské legendy Martiny Navrátilové, která by si přála, aby pohár pro wimbledonskou vítězku zvedla nad hlavu opět levoruká Češka. „Potkali jsme se v šatně. Pochválila mi moji hru a popřála hodně štěstí do dalšího zápasu. Je krásné, že jsem se s ní mohla potkat a popovídat si,“ rozplývala se česká reprezentantka nad vzácným setkáním v útrobách možná nejslavnějšího tenisového kurtu na světě.

Reklama

Související témata: