Hlavní obsah

V Anglii se vysmívají Kvitové. Vyhrála milióny, ale dál jezdí škodovkou

LONDÝN

Dobyla titul na nejluxusnější a nejslavnější tenisové adrese na světě, zároveň jakoby česká tenisová hrdinka Petra Kvitová do nablýskaného světa celebrit a aristokratických tradic ve Wimbledonu vůbec nepatřila. Anglická média se po senzačním triumfu sice rozplývala nad vynikající hrou jedenadvacaetileté Češky, jedním dechem si ale rýpla do jejích “antihvězdných” manýrů. Angličany mimo jiné pobavilo, že aktuálně sedmá hráčka světa jezdí stále škodovkou a nic na tom nehodlá měnit.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Petra Kvitová na pondělní tiskovce v Prostějově po příletu z Wimbledonu.

Článek

“Viděla jsem tu spousty škodovek. Jsou prostě skvělé,” pobaveně vypíchl nadšení české hráčky pro mladoboleslavské vozy deník Daily Telegraph. Autor článku nezapomněl v této souvislosti připomenout vtipy na adresu této značky, která měla za dob studené války na Ostrovech podobnou reputaci, jako v Československu východoněmecké trabanty.

“Jak zdvojnásobíte hodnotu škodovky? Když natankujete plnou nádrž. Nebo - jak se jmenuje škodovka se střešním okénkem? Kontejner,” vybral list pár klasických vtípků s tím, že výběr vozu ideálně pasuje k nehvězdné image české hráčky. V Anglii prostě nechápou, proč sportovkyně, která za čtrnáct dnů v All England Clubu vydělala 29 miliónů korun a za letošní rok si připsala na své konto už 3,2 miliónů dolarů, cca 55 miliónů korun, jezdí v pro Brity obyčejném autě.

“Trénuji v Prostějově, odkud pak odjíždím autem domů. Mám celkem novou škodovku a rozhodně nic nového kupovat nebudu,” řekla čerstvá wimbledonská šampiónka novinářům s tím, že jakékoliv extravagantní nákupy odmítá.

Normální holka

Přirozenou skromností si levoruká šampiónka získala srdce nejen českých fanoušků. Povahu fulnecké tenistky ocenila i legendární vítězka devíti finále z wimbledonské dvouhry Martina Navrátilová.

Novak Djokovič a Petra Kvitová na večeři šampiónů.foto: YouTube

“Jsem normální holka jako každá jiná v mém věku. Chodím do kina, ráda si popovídám s kamarády. A s ostatníma českýma tenistkama jsem jako jedna rodina,“ představila se svěřenkyně Davida Kotyzy poté, co její jméno bylo vyryto na zdi šampiónů.

I Fulnek a své tenisové začátky Kvitová Britům představila jako vcelku obyčejné. “Máme tam čtyři tenisové kurty, jedno fotbalové hřiště a zámek. Otec mě trénoval do mých šestnácti let. Pak jsem se přesunula do Prostějova. Neměla jsem žádné sparringpartnery, hrála jsem s bratry a rodiči. Do šestnácti let jsem často hrála jen hodinu a půl po škole. Pak jsem začala trénovat v Prostějově, třeba s Tomášem Berdychem. Rodiče mě v tomto kroku hodně podporovali,” cituje Kvitovou Daily Telegraph.

Česká hráčka a její ruská finálová sokyně Maria Šarapovová jsou z mediálního pohledu rozdílné jako noc a den. Zatímco česká tenistka se mezi smetánkou teprve rozkoukává, sibiřská rodačka žijící na Floridě díky svým úspěchům a vizáži vydělává stovky miliónů korun ročně na sponzorských smlouvách. Propaguje módní kolekce či luxusní naušnice a objevuje se na předních stránkách prestižních společenských časopisů a její milostný vztah s basketbalistou Sašou Vujačičem se stal hitem nejen bulvárních médií. Pozlátko “velkého světa” je zatím Petře Kvitové spíše cizí a zdá se, že o něj ani příliš nestojí.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori