Hlavní obsah

České tenistky narazí v příštím ročníku Fed Cupu na silné Německo

České tenistky se v prvním kole příštího ročníku Fed Cupu utkají se silným Německem, soupeř bude mít výhodu domácího prostředí. Rozhodl o tom nedělní los v japonském Kóbe. Hrát se bude 4. a 5. února.

Foto: Reuters

Jedničkou českého týmu bude wimbledonská vítězka Petra Kvitová.

Článek

Soupeř má hned dvě hráčky v elitní světové dvacítce. Žebříčkovou jedničkou německého týmu je jedenáctá hráčka aktuálního pořadí WTA Andrea Petkovicová, dvojkou pak světová šestnáctka Julia Görgesová. V týmu navíc figuruje i semifinalistka letošního Wimbledonu talentovaná Sabine Lisická.

Nehrající kapitán Petr Pála považuje Němky za možná nejtěžšího protivníka, kterého mohl los Češkám ze čtyř variant přisoudit. V úvahu připadaly ještě Srbsko, Ukrajina a venku Španělsko.

"Určitě je to jeden ze dvou nejtěžších soupeřů. Vzhledem k vyrovnanosti německého týmu a formě, v jaké momentálně jejich hráčky hrají, je to možná ten nejsilnější soupeř," řekl Pála. "Ukrajina doma by byla ideální, ale člověk si nevybere. Budeme se s tím muset poprat, máme také silný tým, takže jsem zvědav, s čím na nás příští rok vyrukují," pokračoval.

V Brně až po boji

Jeho svěřenkyně, které v letošním roce postoupily do listopadového finále proti Rusku, se s Němkami naposledy utkaly loni v prvním kole Světové skupiny. V Brně zvítězily po boji těsně 3:2, když o svém triumfu rozhodly až v závěrečné čtyřhře. V celkové bilanci s Německem mají české a československé tenistky jasně navrch v poměru 5:1, prohrály pouze v roce 1987.

Pála vidí šance padesát na padesát. Je podle něj ale těžké odhadovat, v jaké formě budou jednotlivé hráčky na začátku příští sezóny. "Němky mají potenciál být ještě výš, než jsou. Ale může se stát do té doby hodně věcí," podotkl Pála. "Je to vždycky hned po Australian Open, člověk nikdy neví, v jaké kdo bude po přípravách formě," uvedl.

Zatímco Němky mají v elitní světové třicítce trojí zastoupení, z Češek v ní figuruje pouze wimbledonská vítězka Petra Kvitová. Přestože týmová jednička má nejraději rychlé povrchy, Pála nečeká, že by soupeř přichystal na český celek antuku. "Muselo by to být v hale, to asi ne. Spíš si myslím, že se bude hrát na tvrdém povrchu," sdělil Pála.

"My máme hráčky, které umí hrát na všem. Záleží, jak se bude dalším hráčkám za Petrou dařit, kdo bude v jaké formě. Věřím, že holky budou mít elán a že jim to na začátku příštího roku půjde," uvedl Pála.

Patra má aktivní bilanci

Kvitová má proti německým hráčkám aktivní bilanci pouze s Petkovicovou, kterou z pěti vzájemných duelů třikrát porazila. S Lisickou i s Görgesovou na okruhu WTA oba zápasy prohrála.

Češky se představí v součtu s nadcházejícím finále popáté za sebou venku, naposledy hrály doma právě proti Německu. "Musíme vydržet, pak se to otočí. Spíš je škoda, že to finále nehrajeme doma," dodal Pála.

Němky touží po odplatě

V německém táboře vzbudil los značný ohlas. Především Petkovicová dodnes nerada vzpomíná na loňský duel, ve kterém byla poprvé týmovou jedničkou a prohrála obě dvouhry. "Pro Andreu to byl hořký okamžik, ale také signál pro průlom v kariéře, neboť se hodně poučila," řekla německá kapitánka Barbara Rittnerová. "Česko je určitě nejtěžší los, který jsme mohli mít, ale skvělé je, že hrajeme doma. Toužíme po odplatě."

Los 1. kola Světové skupiny:
Německo - Česko, Rusko - Španělsko, Belgie - Srbsko, Itálie - Ukrajina.

Reklama

Související témata: