Hlavní obsah

Serena vyděsila soupeřky. Vrátila se na kurty jako buldozer

STANFORD/PRAHA

Tak tady mě máte a třeste se! Serena Williamsová po měsících zdravotních i psychických problémů předvedla, jaké to je, když má formu. Turnaj ve Stanfordu byl ale jen prologem pro významnější jeviště: US Open.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Serena Williamsová s trofejí pro vítězku turnaje ve Stanfordu.

Článek

Poslední grandslam roku začíná 29. srpna a právě v New Yorku hodlá 29letá tenistka vytasit zbraně ještě větší ráže než na stanfordském betonu. Způsob, jakým si počínala minulý týden, ale připomínal její nejlepší časy. Brutální servis plus dělové forhendy. Během pěti zápasů ztratila pouze 23 gamů a to si Ruska Kirilenková ještě pochvalovala, jak Sereně ve druhém kole dokonce sebrala set. „Jsem hrdá, že jsem zase zpátky. Potlesk na kurtu mi už fakt chyběl,“ prohlásila Williamsová po triumfu na turnaji, kde spláchla i wimbledonskou finalistku Šarapovovou.

Před šesti týdny na trávě v All England Clubu ještě tak suverénní nebyla. Dlouhé měsíce, kdy léčila nejprve pořezanou nohu a poté dokonce plicní embolii, se na ní podepsaly a wimbledonskou šanci tak naplno mohla zužitkovat Petra Kvitová.

Pro Bartoliovou je Serena jasnou favoritkou US Open

„Serena se ale za měsíc neskutečně zlepšila. Lehce přejela holky z první desítky a bylo vidět, že má mnohem tvrdší podání, dynamičtější pohyb,“ všimla si Francouzka Marion Bartoliová. „Pro mě je to jasná favoritka US Open,“ tvrdila devátá hráčka světa.

Její finálová přemožitelka ze Stanfordu poskočila díky 38. turnajovému triumfu na okruhu WTA v žebříčku o devadesát míst na 79. příčku. Pokud se ale v obdobné fazóně předvede i v Torontu, Cincinnati a v New Havenu, mohla by být mladší ze sester Williamsových na grandslamu zpět mezi nasazenými hráčkami.

Serena Williamsová během zápasu s Ruskou Šarapovovou ve čtvrtfinále turnaje ve Stanfordufoto: Reuters/Beck Diefenbach

Tenisoví fanoušci už také sní o repríze skandálního semifinále US Open 2009 mezi Serenou a Belgičankou Kim Clijstersovou, které bylo ukončeno poté, co Američanka verbálně drsně napadla čárovou sudí, která jí nesmyslně ohlásila chybu nohou. Problémem je, že výkony trojnásobné newyorské šampiónky Clijstersové, jež propadla na Roland Garros a vynechala Wimbledon, jsou teď velkou neznámou.

„Všimněte si ale, že v prognózách se vůbec nevyskytuje jméno světové jedničky Wozniacké,“ otřel se o Dánku bez grandslamového titulu i komentátor magazínu Sports Illustrated.

Zatímco reflektory v New Yorku budou namířeny na Serenu, mohou relativního přítmí využít další hráčky. Třeba i jedna copatá slečna z Fulneku...

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori