Hlavní obsah

Rumuni nejsou na Haneska naštvaní a chtějí Čechy překvapit

BUKUREŠŤ

Rumunští tenisté nejsou naštvaní na svého nejlepšího hráče Victora Haneska. Osmasedmdesátý hráč světa se omluvil z Davisova poháru a nebude Rumunsku od pátku pomáhat v baráži proti českému výběru.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Rumunský tenista Victor Hanescu

Článek

Hanescu přitom od své daviscupové premiéry, kterou prožil před deseti lety v Prostějově zrovna proti českým tenistům, ani jeden rok v reprezentaci nechyběl. Po nedávném US Open ale oznámil kapitánovi Andreiovi Pavlovi, že nepřijede.

"Samozřejmě nám chybí, ale je to kamarád a respektujeme jeho rozhodnutí," řekl bývalý třináctý hráč světa a současný rumunský daviscupový kapitán Pavel na tiskové konferenci v Bukurešti, kde se bude baráž hrát. "Chápejte, nejsme na něj naštvaní a věříme, že pro příští zápas bude zpět v týmu," uvedl Pavel.

Rumuni tak musejí proti Čechům spoléhat na hráče druhé a třetí stovky. Jedničkou bude Adrian Ungur (129. v žebříčku ATP) a dvojkou Victor Crivoi (209.). "Bez Haneska musíme prostě přijít na dvorec a nechat tam všechno," řekl Ungur.

Do dvouher by mohl ještě zasáhnout Marius Copil (231.). Kvarteto doplňuje třináctý deblista světa Horia Tecau.

"Nezlobíme se na Victora (Haneska). Jsme připraveni a nejsme předem poraženi. Můžeme hrát bez tlaku a zkusit za pomoci našeho publika překvapit," řekl Tecau, který loni i letos hrál ve finále wimbledonské čtyřhry.

Češi si nadále zvykají na antukový dvorec. Opět trénovali oba nejlepší čeští hráči Tomáš Berdych a i Radek Štěpánek, kteří zatěžují zraněná ramena a doufají, že budou moci od pátku nastoupit. "Kluci se mi moc líbí," řekl Lukáš Rosol na Facebooku českého daviscupového týmu, který v Rumunsku doplňují Jan Hájek a Lukáš Dlouhý.

Rosol už byl dvakrát pátým hráčem pro Davisův pohár, připraveným naskočit, ale proti Švýcarsku ani Belgii na něj řada nepřišla. V nominované čtveřici se objevil poprvé nyní, kdy se vyšvihl na 65. místo světa, a jako daviscupový nováček zaplatil večeři.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík