Hlavní obsah

Berdych se Štěpánkem smetli Rumuny a udrželi se ve Světové skupině Davisova poháru

BUKUREŠŤ

V nejsilnějším možném složení, tedy s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem, nastoupili dnes čeští tenisté ke čtyřhře v Bukurešti proti Rumunsku. Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila smetli domácí 3:1 na sety a po pátečních výhrách v singlech si zajistili udržení ve Světové skupině Davisova poháru.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Radek Štěpánek a Tomáš Berdych děkují fantastickým českým divákům.

Článek

Štěpánek s Berdychem v pátek potvrdili role favoritů a své zápasy dvouher oba shodně zvládli ve třech setech. Berdych, který právě dnes oslaví své šestadvacáté narozeniny, však duel proti Rumunovi Crivoiovi dokončoval v křečích, a tak až v sobotu ráno se rozhodovalo, zda-li bude schopen nastoupit i do čtyřhry.

"Oba jsou v pořádku, tým v čele s Pavlem Kolářem dal Tomáše přes noc do pořádku, a tak jsme si ráno potvrdili, že nastoupí naše nejsilnější sestava a bude bojovat o rozhodující bod," uvedl na Facebooku českého týmu kapitán Jaroslav Navrátil.

Pomalejší rozjezd

Berdych se se Štěpánkem dostávali trochu pomaleji do rytmu. A především Tomášovi chyběla razance a více kazil na síti, což vyústilo v brejk Rumunů ve čtvrtém gamu. Češi se snažili hrát přes slabšího dvacetiletého Copila. Dvakrát ho na síti nastřelili, ale dva brejkboly při jeho podání nevyužili a hlavně díky výbornému Tecauovi o první set přišli.

Ve druhé sadě se devátý hráč světa Berdych zlepšil a po sérii brejkbolů v šesté hře už český pár vzal Copilvi servis, což k zisku setu stačilo. "Soupeři v prvním setu neuvěřitelně servírovali a my čekali na svou šanci. To se stalo a pak to byla jednostranná záležitost," řekl Štěpánek, kterého zisk druhého setu vyburcoval k výbornému výkonu. Třetí set se nesl skoro až v exhibičním duchu. Soupeř neuhrál ani game a hravý Štěpánek ukončil sadu parádním forhendovým kraťasem.

Radek Štěpánek zase na kurtu perlil.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK/AP</a>/Vadim Ghirda

"Oni se neměli kam zlepšovat. Bylo vidět, že jakmile přestali dávat první servis, tak jsme si začali dělat, co jsme potřebovali," komentoval Berdych zápas.

Devět vítězných her v řadě

Od konce druhého setu do čtvrtého vyhráli čeští tenisté devět her v řadě, což rozhodlo o vývoji utkání. Češi si bez problémů došli pro výhru, kterou orazítkoval esem Štěpánek. V hledišti tak mohli jejich fanoušci, kteří dorazili do rumunské metropole a byli hlasitější než prořídlé domácí publikum, rozvinout obří vlajku.

Čeští tenisté měli v Rumunsku téměř domácí prostředí.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Radu Sigheti

Poděkování od kouče "Chtěl bych jim poděkovat, protože to je o přístupu k reprezentaci a je vynikající, že se dali po těch problémech dohromady a hráli," řekl kouč Navrátil po čtyřhře. "Teď jsem hodně šťastný, že to takhle dopadlo," doplnil.

Vzhledem k tomu, že Berdych i Štěpánek léčili před cestou do Rumunska zraněná ramena, tak je pravděpodobné, že do nedělních dvouher za rozhodnutého stavu kapitán Navrátil pošle Jana Hájka a premiérově v soutěži také Lukáše Rosola.

Soupeře se dozvědí ve středu

Soupeře pro první kolo Světové skupiny Davisova poháru pro rok 2012 se tenisté dozvědí již ve středu při losování, které se uskuteční v Bangkoku.

Rumunsko - Česko 0:3 po čtyřhře
Tecau, Copil - Berdych, Štěpánek 6:3, 3:6, 0:6, 2:6.

Francouzi i Srbové si udrželi naději 

Obhájci titulu v Davisově poháru Srbové odvrátili ve čtyřhře vyřazení ze semifinále soutěže. Hladkou výhrou 7:6 (7:4), 6:4 a 6:2 nad argentinskou dvojicí Juan Ignacio Chela, Juan Monaco se o první bod domácích zasloužili Nenad Zimonjič a Viktor Troicki. Na stav 1:2 na zápasy snížili i Francouzi ve Španělsku v druhém semifinále. O postupujících rozhodnou nedělní dvouhry.

Srbové se oklepali z nevydařeného prvního dne a po zvládnutém tie-breaku prvního setu už v dalších sadách neměli problémy. Do prvního nedělního zápasu už v patnáctitisícové bělehradské hale plánují vyslat nejlepšího hráče sezóny Novaka Djokoviče, který v pátek ve dvouhrách nenastoupil kvůli bolesti zad a žeber.

"Jsme zpátky ve hře, snad bude Djokovič schopný nastoupit," uvedl po sobotním zápase Zimonjič. Djokovič se v sobotu podle agentury AP záhy po vítězství svých reprezentačních kolegů ve čtyřhře vydal zahřát a vyzkoušet svůj zdravotní stav.

O první bod Francouzů se ve vedru v Córdobě postaral pár Michael Llodra, Jo-Wilfried Tsonga, který porazil jednoznačně ve třech setech domácí dvojici Fernando Verdasco, Feliciano López 6:1, 6:2 a 6:0.

Kurt v býčí aréně

Tsonga a Llodra chtěli Španělům oplatit dvě hladké porážky z úvodních pátečních dvouher a zvládli to už za hodinu a 39 minut. Na antukovém kurtu postaveném v aréně pro býčí zápasy vždy při první příležitosti využili nabídnutý brejkbol a svá vedení si udržovali až do konce všech setů.

"Stále si věříme. Uvidíme, jestli vůbec budeme muset na rozhodnutí čekat až do posledního zápasu, nebo to zvládneme dřív. Tsonga a Llodra v sobotu hráli úžasný zápas, vůbec jsme se do něj nedokázali pořádně dostat," komentoval nehrající kapitán domácích Albert Costa porážku, kterou španělská média označila za exhibici soupeře.

Španělé jsou i přes porážku o bod blíž k tomu, aby svým rivalům oplatili vyřazení z loňského roku, kdy venku ve čtvrtfinále prohráli 0:5. Vybojovat rozhodující bod bude mít v prvním nedělním zápase za úkol světová dvojka Rafael Nadal, který v Davisově poháru zatím na antuce nepoznal porážku a třináctkrát zvítězil.

"Dnešek byl dobrý, ale teď už je to minulost a soustředíme se na zítřek. Musíme hned první zápas vyhrát, abychom se dostali na stav 2:2," řekl Tsonga.

<tbody><tr class="invert"><td>Semifinále tenisového Davisova poháru - po čtyřhře:</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Córdoba: Španělsko - Francie 2:1</strong></td></tr><tr><td>López, Verdasco - Llodra, Tsonga 1:6, 2:6, 0:6</td></tr><tr class="highlight"><td><strong>Bělehrad: Srbsko - Argentina 1:2</strong></td></tr><tr><td>Troicki, Zimonjič - Chela, Monaco 7:6 (7:4), 6:4, 6:2</td></tr></tbody>

Reklama