Hlavní obsah

Wawrinka za dvě minuty zpečetil postup švýcarských tenistů do elity Davis Cupu

Pouhé dvě minuty stačily Stanislasi Wawrinkovi, aby zpečetil postup švýcarských tenistů do Světové skupiny Davisova poháru. Jeho zápas s Australanem Lleytonem Hewittem v neděli v Sydney těsně před koncem přerušila tma, přičemž Wawrinka vedl v rozhodujícím pátém setu 5:3. V pondělí rychle získal potřebný poslední game a zajistil výhru Švýcarů v čele s třetím hráčem světa Rogerem Federerem 3:2.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Švýcar Stanislas Wawrinka byl posledním hřebíkem do australské rakve.

Článek

Hewitt však Wawrinkovi dohrávku výrazně usnadnil. Vedl sice 30:0, jenže pak zahrál dvě dvojchyby a následně přidal další dva chybné údery z forhendu.

Federer v baráži na trávě v Austrálii vyhrál obě své dvouhry, ale v sobotním deblu s Wawrinkou zaváhali. Rozhodnutí tak muselo padnout až v posledním duelu, který se protáhl na téměř čtyři hodiny. Tma pak vyhnala oba aktéry z kurtu a po neplánované noci v Sydney podával Hewitt na udržení v zápase. Jenže Wawrinka mu hned sebral servis a zvítězil 4:6, 6:4, 6:7, 6:4 a 6:3.

Ve Federerově stínu

Po skončení baráže přiznal, že je těžké žít ve Federerově stínu. "Je úžasné být ve stejném týmu, ale zároveň to není vůbec jednoduché. Nezáleží, jak hraju nebo kolikátý jsem na žebříčku, protože pro lidi ve Švýcarsku to pořád nebude dost. Oni se dívají jen na Rogera. Ale to je v pořádku," svěřil se Wawrinka.

Už v neděli se rozvířily diskuze, že sudí měl klíčový duel přerušit mnohem dřív. Stejného názoru byli Federer i nový kapitán australských tenistů Patrick Rafter. "Je to neustálý boj s rozhodčími," prohlásil Rafter.

Roger zůstal do konce

"To je těžké rozhodnutí. V minulosti jsem kvůli tmě přišel o pár velkých zápasů a vždycky měl pocit, že rozhodčí to přerušil pozdě. Snaží se tam vmáčknout ještě pár gamů a najednou to má přerušit, když je to 2:2 v pátém setu?" ptal se Federer. I když už měl po neděli svou misi splněnou, s týmem zůstal a v pondělí Wawrinku podpořil.

Austrálie, která je s 28 tituly druhým nejúspěšnějším týmem v historii Davis Cupu po USA, zůstane mimo Světovou skupinu pátým rokem. Příslušnost k elitě si o víkendu zajistili čeští tenisté a také týmy Itálie, Japonska, Rakouska, Chorvatska, Kanady a Ruska. Los příštího ročníku Světové skupiny se uskuteční ve středu v Bangkoku, první kolo se bude hrát v únoru.

Baráž o Světovou skupinu tenisového Davisova poháru:
Sydney: Austrálie - Švýcarsko 2:3
Hewitt - Wawrinka 6:4, 4:6, 7:6 (9:7), 4:6, 3:6.

Reklama