Hlavní obsah

Úplatkářský skandál se řítí na tenisový svět, podezřelých je 41 hráčů

Blíží se černé dny tenisového světa. Alespoň to prognózuje švédský deník Svenska Dagbladet, podle něhož jednačtyřicet tenistů figuruje v podezření na sázkařské úplatky. Mezi jmény se neobjevil žádný Čech. Na rozdíl od Slovenky Dominiky Cibulkové a dvou hráček první světové desítky.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Běloruská tenistka Victoria Azarenková

Článek

Tenisty začal vyšetřovat Útvar tenisové integrity (TUI), který je složený z členů ATP a WTA. TUI spolupracoval se sázkovými kancelářemi, které vytvořily seznam podezřelých sázek. „Neobvykle vysokého počtu sázek na zápas si všimneme,“ ujistil švédský deník John Nilsson ze společnosti Betfair.

Polská tenistka Agnieszka Radwaňskáfoto: ČTK/AP

TUI rozdělila jména na dvě kategorie podezřelých. Na závažné, které vedly k automatickému vyšetřování, a varovné, jež přiměly zástupce TUI k tomu, aby podezřelé hráče sledovali. Do kategorie závažných patří například dvě hráčky světové desítky - světová trojka Viktoria Azarenková z Běloruska a osmá Polka Agnieszka Radwaňská. I v mužském seznamu se objevují známá jména jako Němec Philipp Kohlschreiber či Rus Nikolaj Davyděnko.

Ruský tenista Nikolaj Davyděnkofoto: Reuters/Michael Dalder

Dokázat tenistům provinění je obtížné, TUI se však podařilo usvědčit již dva hráče - sedmadvacetiletého Daniela Köllerera z Rakouska a o rok staršího Srba Davida Saviče. Oba mají doživotní zákaz startu.

Seznam podezřelých tenistů:
Závažná podezření:
Muži:
Philipp Kohlschreiber, Potito Starace, Andreas Seppi, Fabio Fognini, Janko Tipsarevič, Michael Llodra, Nikolaj Davydenko, Teimuraz Gabašvili, Victor Crivoi, Christophe Rochus, Óscar Hernández, Jevgenij Koroľov, Filippo Volandri, Wayne Odesnik.
Ženy:
Viktoria Azarenková, Agnieszka Radwanská, Francesca Schiavoneová, Sara Erraniová, Maria Kirilenková, Kateryna Bondarenková.
Nižší stupeň podezření:
Muži:
Brian Dabul, Eduardo Schwank, Jérémy Chardy, Simone Bolelli, Lukasz Kubot, Carlos Berlocq, Igor Kunicyn, Andrej Golubev, Alex Bogomolov, Somdev Devvarman, Steve Darcis, Marin Čilič, Flavio Cipolla, Ivo Karlovič, Viktor Troicki.
Ženy:
Flavia Pennettová, Roberta Vinciová, Virginie Razzanová, Romina Oprandiová, Dominika Cibulková, Eleni Daniilidouová.

Reklama