Hlavní obsah

V Rusku se ptají: Jak zastavit ve finále Fed Cupu rozběsněnou Kvitovou?

MOSKVA

"Neporazitelná" Petra Kvitová si svým vítězstvím na Turnaji mistryň v Istanbulu v pondělním ruském tisku vysloužila přirovnání k Marii Šarapovové. Komentátoři se ptají, zda v moskevském finále Fed Cupu koncem týdne dokážou ruské hráčky přerušit vítězné tažení "rozběsněné tenistky z Fulneku".

Foto: Murad Sezer, Reuters

Radost Petry Kvitové

Článek

Noviny si současně všímají, že Věra Zvonarevová, předpokládaná soupeřka Češek, si teď není jista, zda bude s to pomoci ruskému týmu. "V Moskvě samozřejmě budu, ale rozhodnutí o Poháru federace přijmu během několika dnů," prohlásila Zvonarevová po semifinálové porážce v Istanbulu od Viktorie Azarenkovové.

Kommersant připomněl, že za celou historii závěrečných turnajů se pouze šesti tenistkám podařilo při debutu probojovat až do finále a pouze Serena Williamsová a Maria Šarapovová v rozhodujícím zápase uspěly. "Všechny (finalistky) pak měly velice úspěšné kariéry," poznamenal list.

Kvitová je nejsilnější

Za letošní sezónou sice tečku udělá až Fed Cup, ale pro českou tenistku se už ukázala "superúspěšná". "Kvitová se může plným právem považovat za fakticky nejsilnější tenistku světa roku 2011," usoudil deník s tím, že nad formální jedničkou žebříčku WTA kvalitativně převažují výhry Kvitové ve Wimbledonu a Istanbulu, zatímco Caroline Wozniacká na vítězství ve velkém turnaji stále jen čeká.

"Petra Kvitová po vítězství ve Wimbledonu vynikla i na WTA Championships - přesně jako Maria Šarapovová v roce 2004," píše Sport-Express a dodává, že Kvitová postoupila na žebříčku WTA z 34. na druhé místo, které dříve zaujímaly ruské tenistky, v úvodu sezóny Zvonarevová a před Istanbulem Šarapovová. Vítězné tažení "neporazitelné" Kvitové nedokázala přerušit ani Azarenková, sama ve finále bojující i o druhou příčku WTA, a Češka si připsala 19. vítězství v hale za sebou.

"Ani to není všechno. Češka ještě může doplnit seznam úspěchů vítězstvím v Poháru federace - jestli ve zbývajících dnech kapitán sborné Šamil Tarpiščev a jeho tým nenajdou recept na rozběsněnou tenistku z Fulneku. Ačkoliv povrch v Olympijském (v Moskvě) bude pomalejší než v Sinan Erdem Domu, řekněme si na rovinu: úkol Tarpiščevových svěřenkyň bude velice těžký," uzavřel Sport-Express.

Chichotání kolem formy, či dresů

Sovětskij sport zdůrazňuje, že ruské tenistky cítí výbornou formu a chtějí Fed Cup popáté vyhrát - a Kvitové se nebojí. "Nikoho se nebojíme. Vždyť se ani neví, v jakém stavu bude po Turnaji mistryň. Navíc má ráda rychlou hru, ale v Moskvě bude poměrně pomalý povrch. Nakonec, nevím, jakou formu má Kvitová, ale u nás je s formou všechno v pořádku," prohlásila chichotající se Maria Kirilenková při přeměřování nových dresů; "forma" může mít v ruštině i význam uniforma, stejnokroj, jednotný dres. Tarpiščev však připustil starosti, zda se Zvonarevová dokáže dát do pořádku.

Kapitán sborné nominoval Kirilenkovou pro Fed Cup teprve minulý týden a nominace může mít i ten důvod, že sedmadvacátá hráčka dvouhry se střetla s českou jedničkou Kvitovou dvakrát a oba zápasy v roce 2009 jasně vyhrála. Navíc má čtyřiadvacetiletá Kirilenková pozitivní bilanci i s druhou českou singlistkou Lucií Šafářovou, vede nad ní 4:1.

Reklama

Související témata: