Hlavní obsah

Famózní Petra může natáhnout českou éru

PRAHA

Fedcupová historie už to zažila. Od roku 1983 do roku 1988 byly naše hráčky pětkrát ve finále a čtyřikrát týmovou soutěž ovládly. Odstartoval moskevský triumf další velkou éru českého ženského tenisu?

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Gesto Petry Kvitové během zápasu s Ruskou Kuzněcovovou.

Článek

„Jsem nadšený, že to holky urvaly už v Rusku, ale ony mají na to, aby vyhrávaly i v dalších letech,“ řekl šťastný kapitán Petr Pála. Má totiž v družstvu trumf všech trumfů – Petru Kvitovou, která považuje Fed Cup za svou prioritu. Jiří Kvita s manželkou Pavlou vychovali ze své dcery ohromnou vlastenku. „Ten týden s holkama je pro mě neskutečně osvěžující. Všechny nás to nabíjí energií,“ tvrdila Kvitová.

Pokud bude v týmu, a dosud nikdy neprohlásila, že by snad místo Fed Cupu chtěla odpočívat, rozkrývá se před tenistkami šance na jedinečné období. „Petře je jednadvacet. Když si bude držet výkonnost, zahraje si ve Fed Cupu spoustu let,“ říká Pála.

„Systém soutěže, který se dlouho cizeloval, je výborný. Nejtěžší je v něm zvládnout první kolo. Když to dokážete, vyhnete se baráži a otevře se před vámi ohromná šance to celé vyhrát,“ připomíná bývalý fedcupový kapitán Jan Kukal.

Český fedcupový tým (zleva) Květa Peschkeová, Lucie Hradecká, nehrající kapitán Petr Pála, Petra Kvitová a Lucie Šafářová pózuje s replikami trofejí pro šampióny týmové soutěže.foto: Právo/Petr Hloušek

Němky chystají pomstu 

Hned v únoru čeká úřadující šampiónky brutálně těžká zkouška ve Stuttgartu. Němky už vyhlásily, že se budou chtít pomstít za loňskou porážku v Brně, kterou jejich jednička Petkovicová (nyní 10. v žebříčku WTA) obrečela. Německá kapitánka Rittnerová má k dispozici i Lisickou (15.), Görgesovou (21.) a Kerberovou (32.).

Pálu zase budou čekat nominační oříšky. Už mu nepomůže ostřílená deblistka Květa Peschkeová, jež po moskevském vítězství oznámila konec reprezentační kariéry. I tak se pro čtyřhru nabízí více variant. Do týmu by se mohly vrátit Benešová se Záhlavovou Strýcovou, nebo může Hradecká nastoupit s Hlaváčkovou, se kterou ovládly letošní Roland Garros. V singlu na šanci čekají Cetkovská i Zakopalová.

„Mně se líbí, jak Pála tým vede. S koučem Kotyzou tvoří dobrý tandem. A hlavně mají Kvitovou. Pokud bude pokračovat současným stylem, může světovému tenisu dominovat,“ věří Kukal. A čeští fanoušci s ním.

Reklama

Související témata: