Hlavní obsah

Berdych si finále Turnaje mistrů nezahraje, Tsonga byl nad jeho síly

LONDÝN

Český tenista Tomáš Berdych si finále Turnaje mistrů s Rogerem Federerem nezahraje. V semifinále nestačil v Londýně na Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu a prohrál po setech 3:6, 5:7. Především v druhé sadě český reprezentant hodně chyboval a několika dvojchybami svému soupeři výhru značně ulehčil. Ve druhém semifinále Švýcar Roger Federer porazil Španěla Davida Ferrera 7:5, 6:3.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Berdych na Turnaji mistrů v Londýně

Článek

Berdych i Tsonga v úvodu utkání dominovali tvrdým servisem. První šanci na brejk měl Berdych. V páté hře za pomoci jestřábího oka odvrátil eso a z druhého Tsongova podání zahrál vítězný bekhendový return. Měl dva brejkboly, ale neuspěl. Vzápětí nabídl český hráč dvě možnosti soupeři a při druhé poslal míč do autu - 2:4.

První set už Berdych nezachránil, jelikož Tsonga, přezdívaný tenisový Ali po vzoru slavného boxera, při svém servisu dvakrát nepovolil české jedničce ani fiftýn.

Ve většině duelu se Berdych nedostal ke své nátlakové hře z forhendu. Naopak, byl to Francouz, který z forhendu vysílal na Čechovu půlku smrtící míče.

Francouzský tenista Jo-Wilfried Tsongafoto: Reuters/Toby Melville

Berdych hned v první hře druhé sady s vypětím odvrátil dva brejkboly a o servis přišel v sedmém gamu po dvojchybě při brejkbolu. Podobně jako ve skupině proti Davidu Ferrerovi ale nesložil zbraně. Náhle ožil, začal hrát útočněji a vzápětí získal servis zpět.

Výborně běhající Tsonga ale přece jen dostal Berdycha na kolena. Francouz se opíral do úderů s nevšední silou a český hráč přišel i po nevynucené chybě potřetí v utkání o podání - 5:6.

Tsonga pak zápas dokončil při svém podání esem. "Skvělý zápas. I od Berdycha, sice prohrál, ale s lepším soupeřem," řekl Boris Becker.

Přes vyřazení je pro Berdycha účast v semifinále Turnaje mistrů životním úspěchem. Stal se po Ivanu Lendlovi druhým Čechem, který to dokázal. Nenaváže nicméně na světovou dvojku Petru Kvitovou, letošní královnu Turnaje mistryň z Istanbulu.

Federerovi se proti Ferrerovi daří 

Famózní bilanci má Roger Federer se soupeřem s podobně znějícím jménem. S Ferrerem vyhrál i dvanáctý ze vzájemných zápasů, ve kterých mu navíc dovolil uhrát pouhé tři sety. Do svého 100. finále na okruhu ATP postoupil za hodinu a 26 minut a výhrou si také zajistil posun na třetí místo v žebříčku. Také si připsal 806. vítězství v kariéře a v historické tabulce se na šestém místě vyrovnal Stefanu Edbergovi.

Federer postoupil do finále Turnaje mistrů posedmé, což se vedle něj povedlo už jen Ivanu Lendlovi (devět účastí) a Borisi Beckerovi (osm). V případě nedělního vítězství navíc může třicetiletý Švýcar získat rekordní šestý titul na závěrečném podniku sezony. Zatím se o první místo v počtu triumfů z Turnaje mistrů dělí s Lendlem a Petem Samprasem.

Roger Federer ze Švýcarska na Turnaji mistrůfoto: Reuters/Toby Melville

Druhé semifinále mezi Berdychem a Tsongou začne v 21 hodin. Berdych se s Tsongou doposud střetl jen jednou. Letos v říjnu proti sobě nastoupili v semifinále turnaje v Pekingu a z výhry 6:4, 4:6 a 6:1 se radoval český tenista, který nakonec celý turnaj vyhrál.

Sobotní utkání bude zároveň přímým soubojem o šesté místo na konci roku v žebříčku ATP. To zatím drží právě francouzský tenista, Berdych však na něj ze sedmé pozice ztrácí pouhých 235 bodů. Vítěz semifinále Turnaje mistrů si na své konto připíše 400 bodů.

Tsonga však na závěrečném turnaji sezóny oplývá výbornou formou. V prvním zápase sice nestačil na Federera, pak ale zdolal Fishe a v přímém utkání o postup porazil ve třech setech Rafaela Nadala.

Turnaj mistrů - semifinále:
Dvouhra:
Federer (4-Švýc.) - Ferrer (5-Šp.) 7:5,6:3on-line
Berdych (7-ČR) - Tsonga (6-Fr.) 3:6, 5:7on-line
Čtyřhra - semifinále:
Mirnyj, Nestor (3-Běl./Kan.) - B. Bryan, M. Bryan (1-USA) 7:6 (8:6), 6:4, Fyrstenberg, Matkowski (8-Pol.) - Bhúpathí, Paes (4-Ind.) 6:4, 4:6, 10:6.

Reklama

Související témata: