Hlavní obsah

Federer doufá, že na porážku zareaguje stejně jako po US Open

MELBOURNE

Švýcarský tenista Roger Federer doufá, že na dnešní porážku v semifinále Australian Open s Rafaelem Nadalem zareaguje stejně, jako se mu to podařilo loni po US Open. Tehdy po vyřazení ve stejné fázi v New Yorku se Srbem Novakem Djokovičem vyhrál tři turnaje za sebou.

Foto: Vivek Prakash, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer

Článek

"Nemusíte mě moc litovat. Nějakých pět měsíců jsem neprohrál, takže to není tak zlé," uvedl Federer po prohře 7:6, 2:6, 6:7 a 4:6 s Nadalem. "Ale samozřejmě jsem zklamaný," dodal.

Šestnáctinásobného grandslamového vítěze před semifinále někteří experti vzhledem k jeho formě favorizovali, i když má s Nadalem výrazně horší bilanci. Španěl dnes znovu dokázal, že to na svého švýcarského rivala umí - ve 27. vzájemném zápasu si připsal osmnácté vítězství, přičemž na grandslamech dominuje 8:2.

"Mám pocit, že proti mě hraje vždycky líp než proti ostatním. Možná to není pravda, ale zdá se mi to tak. Navíc má se mnou lepší vzájemnou bilanci, což mu může dodat sebevědomí. A samozřejmě, je to velmi dobrý tenista," řekl Federer na adresu svého přemožitele.

Cítím se v pohodě, říká Federer

Jejich vzájemná rivalita na kurtu je už teď považována za jednu z největších v historii tenisu. Cítili to i diváci v Rod Laver Areně, kteří vytvořili téměř fotbalovou atmosféru a předháněli se v tom, kterému ze svých oblíbenců vytvoří bouřlivější prostředí.

"Odehráli jsme za ta léta spoustu dobrých zápasů. Užívám si to. Vypadá to, že i lidi to baví, což je fajn. Navíc se respektujeme i mimo kurt, a to by mohlo budoucí tenisty inspirovat," uvedl Federer, jenž svůj poslední grandslamový turnaj vyhrál před dvěma lety právě v Austrálii.

I přes to, že se jeho čekání na další titul protáhne už přes dva roky, nechce třicetiletý tenista vyklízet pozici mezi elitou. "Jasně, raději bych byl zase ve finále, ale už se tím nechci trápit. Cítím se v pohodě, je to minulost," řekl k dnešní porážce. "Důležité ale je, co si naplánuju dál. Rád bych předvedl stejnou reakci jako loni po US Open," připomněl Federer svůj úspěšný závěr minulého roku.

Reklama