Hlavní obsah

Neuvěřitelný výkon! S genetickou poruchou a chybějícími prsty mladá tenistka září

Londýn/Praha

Zkuste si to představit. Místo deseti prstů jich máte na rukou jen šest, na nohou vám pak chybějí tři. A teď se chopte tenisové rakety a jděte se rvát na kurt s nejlepšími. Šílené? Přesně to se však daří dvacetileté britské tenistce Francesce Jonesové, která se poprvé v kariéře navzdory svému handicapu kvalifikovala na Australian Open.

Foto: Profimedia.cz

Francesca Jonesová na archivním snímku

Článek

Lékaři měli v jejích osmi letech pro Francesku Jonesovou jasný vzkaz: "Na tenis zapomeň!" O dvanáct let později si navzdory všemu rodačka z Leedsu proklestila skrz kvalifikaci cestu mezi tenisovou smetánku na Australian Open.

Pro české fanoušky nemusí být jméno mladé slečny úplně neznámé, představila se totiž na srpnovém turnaji v pražské Stromovce, kde došla až do čtvrtfinále.

Foto: Profimedia.cz

Francesca Jonesová si zahraje hlavní soutěž na Australian Open

Ten největší úspěch však slaví až nyní. Jen krátký pohled na její cestu kvalifikací na první grandslamový turnaj roku. Nejdříve si poradila s bývalou 28. hráčku světa Rumunkou Monicou Niculescuovou, poté vyřídila Chorvatku Janu Fettovou a ve finále pak dohnala k slzám Číňanku Jia Ling Lu, které nechala jediný game.

Jonesová se přitom ohání speciálně upravenou a odlehčenou raketou, kterou totiž může držet jen třemi prsty.

"Lékaři mi říkali, že nebudu moci hrát tenis na nejvyšší úrovni. Ale já chci všem lidem ukázat, že to možné je, chci jim dát motivaci a sílu," říká bojovná Britka, která trpí vrozenou ektodermální dysplazií.

Tenistka, které patří 241. příčka v žebříčku, tak má již nyní jistých zhruba 1,6 milionu korun.

S jakými problémy se však musí kromě jiného Jonesová vypořádat, potvrzují její další slova. "Když hraju doma v Británii a je chladné počasí, nemůžu pořádně držet raketu hlavně při forhendu, zbývá mi pak prakticky pořádně jen bekhend."

A tím to nekončí. "Na nohou mi chybí tři prsty, na jedné noze dva, na druhé jeden. Musím mít speciálně upravenou obuv, abych se nezranila. Moje chodidla pracují jinak, mám problémy s rovnováhou a rychlostí," přiznává Britka.

Foto: Profimedia.cz

Francesca Jonesová se musí vypořádat s vážným handicapem

Se svými handicapy se však vypořádává po svém. "Musím trávit hodně času v posilovně, abych měla svaly a sílu, kterou se pak snažím nahradit chybějící prsty," prozrazuje Jonesová.

Pohled na život dvacetileté slečny dokumentuje i její další věta. "Prostě osud mi rozdal jiné karty než ostatním. Ale to není důvod k tomu, abych nemohla vyhrávat," má jasno tenistka.

Reklama