Hlavní obsah

Ka. Plíšková - Ostapenková 4:6, 7:5, 7:6Bravo! Plíšková odvrátila tři mečboly a v Římě si zahraje semifinále

Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková si na antukovém turnaji v Římě zahraje letošní první semifinále na okruhu WTA. V dramatické bezmála dvě a půl hodiny trvající bitvě udolala lounská rodačka Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska, šampionku Roland Garros z roku 2017, po setech 4:6, 7:5 a 7:6. V rozhodující sadě odvrátila česká jednička dokonce tři mečboly! Předloňská vítězka turnaje a loňská finalistka se v sobotním souboji o postup do finále utká s nenasazenou Chorvatkou Petrou Martičovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šťastný moment pro Karolínu Plíškovou z čtvrtfinálového utkání proti Jeleně OstapenkovéVideo: sntv

 
Článek

Zápas v Římě měl divoký průběh. Plíšková prohrávala 0:4, následně srovnala na 4:4 a znovu prohrála čtyři hry v řadě. Vabank tenisu soupeřky se snažila čelit trpělivostí a důrazem při returnu po druhém podání Lotyšky. Díky tomu podávala za stavu 5:4 na výhru v druhé sadě, ale poměr setů dorovnala až esem o dvě hry později.

Ve třetím setu šla Plíšková dvakrát do brejku a pokaždé hned o výhodu přišla. I ona byla pod tlakem po svém druhém servisu, proto se snažila víc riskovat a udělala celkem třináct dvojchyb. Tři za stavu 4:5 a čelila i proto třem mečbolům, ale při všech si podáním pomohla. Sadu do tie breaku posunula kuriózním "prasátkem" a bitvu ukončila sedmi míči v řadě.

"Jsem pyšná, hlavně na to, jak jsem bojovala. Jsem ráda, že jsem to ustála a bojovala až do konce," řekla Plíšková novinářům. Třísetovou bitvu s Ostapenkovou zvládla podruhé v krátké době, před třemi týdny otočila osmifinálový zápas s Lotyškou ve Stuttgartu.

"Je to hodně nebezpečná hráčka. Hrály jsme spolu minulý měsíc, takže jsem věděla, co mě čeká. Na některé její údery se nedá připravit," uvedla světová devítka. V celkové vzájemné bilanci vede česká tenistka nad Ostapenkovou 5:3.

V semifinále je Plíšková poprvé po sedmi měsících a znovu v Římě. Loni se turnaj kvůli koronaviru hrál až ve druhé půlce září. S Martičovou, kterou od letošní antukové sezony vede bývalá vítězka Roland Garros Italka Francesca Schiavoneová, má bilanci 2:4. Chorvatka, které patří v žebříčku 25. místo, před turnajem v italské metropoli prohrála pět zápasů v řadě.

Čtvrtfinále naopak bylo konečnou pro světovou jedničku Ashleigh Bartyovou. Australská tenistka kvůli zranění pravé ruky za stavu 6:4 a 2:1 vzdala zápas se sedmnáctiletou Američankou Cori Gauffovou.

Bartyové se ozvalo staré zranění a odstoupit se rozhodla i kvůli tomu, aby neohrozila start na Roland Garros. "Tyhle problémy mě trápí od patnácti, šestnácti let a čas od času se ozvou," uvedla.

"Byla to opravdu velká bolest, takže jsem s vědomím, že za dva týdny máme grandslam, poslechla tělo," přidala pětadvacetiletá vítězka French Open z roku 2019.

Nadal vrátil Zverevovi porážku

V mužské části turnaje oplatil Španěl Rafael Nadal týden starou porážku z Madridu Alexanderu Zverevovi a Němce porazil 6:3, 6:4. Antukový fenomén, jenž bude na blížícím se Roland Garros usilovat o 14. titul, postoupil v Římě do semifinále podvanácté.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Tenisový turnaj v Římě (antuka):
Ženy (dotace 1 577 613 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Karolína Plíšková (9-ČR) - Ostapenková (Lot.) 4:6, 7:5, 7:6 (7:1)
Martičová (Chorv.) - Pegulaová (USA) 7:5, 6:4
Gauffová (USA) - Bartyová (1-Austr.) 4:6, 1:2 skreč.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Mladenovicová, Vondroušová (Fr./ČR) - Krejčíková, Siniaková (2-ČR) 2:6, 6:4, 10:3.
Muži (dotace 2 082 960 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Nadal (2-Šp.) - A. Zverev (6-Něm.) 6:3, 6:4
Opelka (USA) - Delbonis (Arg.) 7:5, 7:6 (7:2).

Reklama

Související témata: