Hlavní obsah

Smitková - Haasová 7:6, 6:3Kvitová a Siniaková čekaly na čtvrtfinále marně. Smitkovou dělí krůček od Wimbledonu

Bad Homburg
Aktualizováno

České tenistky Petra Kvitová a Kateřina Siniaková se kvůli dešti svých čtvrtfinálových zápasů na turnaji Bad Homburgu nedočkaly. Bývalá světová jednička Běloruska Viktoria Azarenková nenastoupila do čtvrtfinále kvůli zranění. Pořadatelé přeložili všechny zápasy včetně duelů Petry Kvitové a Kateřiny Siniakové na pátek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kateřina Siniaková - ilustrační foto

Článek

Po odstoupení Azarenkové postoupila do semifinále bez boje Španělka Sara Sorribesová, pro kterou byla už účast mezi nejlepší osmičkou dosud největším úspěchem na trávě. Její další soupeřkou může být Siniaková, kterou čeká zápas s domácí Laurou Siegemundovou.

O semifinále bude hrát i nasazená jednička Kvitová, jejíž soupeřkou bude Nadia Podoroská z Argentiny.

Macháč si Wimbledon nezahraje, Smitkové chybí ještě jedna výhra

Dvacetiletý český tenista Tomáš Macháč si na premiérový start ve Wimbledonu musí počkat. V posledním kole kvalifikace pro travnatý grandslam nestačil na Australana Christophera O'Connella a mužskou dvouhru tak absolvuje v All England Clubu jen Jiří Veselý. Poslední výhra od postupu dělí Terezu Smitkovou, senzační wimbledonskou osmifinalistku z roku 2014.

Macháč nezískal proti O'Connellovi ani set a prohrál všechny tři, na které se závěrečné kolo kvalifikace hraje. Australan zvítězil 7:6, 6:4 a 7:6.

Šestadvacetiletá Smitková udělala druhý ze tří kroků k postupu výhrou 7:6 a 6:3 nad Rakušankou Barbarou Haasovou. O místo v hlavní soutěži si zahraje s Číňankou Wang Sin-jü. "Je to určitě velká motivace, kdo by tam nechtěl být," řekla Tenisovému světu Smitková, jež před sedmi lety v All England Clubu prožila životní turnaj a do osmifinále prošla také z kvalifikace.

"Když zvládnete tady v Roehamptonu kvalifikaci, pak je hlavní klub za odměnu. Ráda bych se tam dostala," dodala tenistka, jež si hlavní soutěž grandslamu zahrála naposledy před třemi lety.

Giorgiová získala po Plíškové i skalp Sabalenkové

Italská tenistka Camila Giorgiová získala na turnaji v Eastbourne po skalpu Karolíny Plíškové další cenné vítězství a ve čtvrtfinále vyřadila nejvýše nasazenou Arynu Sabalenkovou. Běloruskou favoritku na trávě zdolala 7:6, 0:6, 6:4 a z kvalifikace postoupila už do semifinále. V něm se utká s Estonkou Anett Kontaveitovou.

Po druhém setu se přitom zdálo, že světová čtyřka Sabalenková dostala zápas pod kontrolu, Italka ale stejně jako v prvním kole proti obhájkyni titulu z roku 2019 Plíškové v koncovce agresivní hrou vybojovala výhru. "Byl to skvělý zápas, na slušné úrovni. Na konci to myslím bylo spíš o psychice než o fyzičce," uvedla Giorgiová, wimbledonská čtvrtfinalistka z roku 2018. Dvě hráčky z elitní desítky dokázala na jednom turnaji porazit poprvé v kariéře.

V mužské dvouhře postoupili poprvé v historii okruhu ATP do semifinále dva hráči, kteří původně neuspěli v kvalifikaci, ale pak se dostali do hlavní soutěže jako takzvaní lucky loseři. O ojedinělý zápis se postarali Korejec Kwon Sun-u a Australan Max Purcell.

Kwon Sun-u, kterému patří ve světovém žebříčku 77. místo, porazil běloruského kvalifikanta Ilju Ivašku 6:4, 7:5 a je poprvé v kariéře v semifinále. V předchozích sedmi čtvrtfinálových zápasech neuspěl. Jeho dalším soupeřem bude Australan Alex De Minaur.

Purcell, který je v pořadí ATP až na 283. pozici, vyřadil ve svém prvním čtvrtfinále jiného lucky losera Itala Andrease Seppiho po setech 6:4, 1:6, 6:4. Australan, jenž v předchozích kolech porazil někdejšího finalistu Wimbledonu a US Open Jihoafričana Kevina Andersona a nasazenou jedničku Francouze Gaëla Monfilse, bude hrát o finále s turnajovou trojkou Italem Lorenzem Sonegem.

Djokovič válel i v deblu

Obhájce titulu Novak Djokovič měl blízko k tomu, aby mohl přijet do Wimbledonu jako čerstvý vítěz ve čtyřhře. Na trávě na Mallorce, kde absolvuje neobvyklou generálku na tenisový grandslam v All England Clubu, se dostal spolu s domácím Carlosem Gómezem do finále, kvůli zranění kotníku španělského partnera ale nakonec do utkání o titul nenastoupí.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Polibek šampiona. Antukový král Novak Djokovič s trofejí pro vítěze French Open.

Djokovič a Gómez coby držitelé divoké karty ve čtvrtek vyhráli třetí zápas. Třetí nasazené Olivera Maracha a Ajsáma Kúrešího porazili 6:3, 7:6. "Nemyslím, že jsme čekali, že se dostaneme do finále," přiznal jeden z nejlepších tenistů historie Djokovič.

Čtyřiatřicetiletý Srb má z okruhu ATP již 84 trofejí ze singlu, ze čtyřhry zatím jedinou. Před 11 lety v Queen's Clubu dominoval s Izraelcem Jonathanem Erlichem. Jeho nový parťák Gómez je nováčkem. "Zatím nám to úžasně vychází. Dobře returnujeme, servírujeme a solidně hrajeme i na síti. Jsme nadšení," řekl Djokovič ještě před odstoupením.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič na Roland Garros.

Ve Wimbledonu bude útočit na šestý singlový titul. Pokud jej získá, 20. trofejí z grandslamů se dorovná Rogeru Federerovi a Rafaelu Nadalovi. Španělský specialista na antuku travnatý grandslam vynechá. All England Club ožije po loňském zrušení turnaje kvůli covidu od pondělka.

BAD HOMBURG (Německo)
Dvouhra - čtvrtfinále:
Siegemundová (8-Něm.) - Siniaková (ČR) přeloženo na pátek
Kvitová (1-ČR) - Podoroská (5-Arg.) přeloženo na pátek
Sorribesová (7-Šp.) - Azarenková (2-Běl.) bez boje.
Kvalifikace na tenisový grandslamový turnaj Wimbledon:
Ženy - 2. kolo:
Smitková (ČR) - Haasová (Rak.) 7:6 (8:6), 6:3
Muži - 3. kolo:
O'Connell (16-Austr.) - Macháč (27-ČR) 7:6 (8:6), 6:4, 7:6 (7:4).
EASTBOURNE (tráva):
Muži (dotace 609 065 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Sonego (3-It.) - Bublik (8-Kaz.) 6:1, 7:5
Purcell (Austr.) - Seppi (It.) 6:4, 1:6, 6:4
De Minaur (2-Austr.) - Pospisil (Kan.) 6:4, 6:4
Kwon Sun-u (Korea) - Ivaška (Běl.) 6:4, 7:5
Ženy (dotace 565 530 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Giorgiová (It.) - Sabalenková (1-Běl.) 7:6 (7:5), 0:6, 6:4
Kontaveitová (Est.) - Golubicová (Švýc.) 2:6, 7:6 (7:2), 7:5
Ostapenková (Lot.) - Kasatkinová (Rus.) 1:6, 7:5, 6:2
Rybakinová (Kaz.) - Sevastovová (Lot.) 2:6, 7:6 (9:7), 7:6 (7:5)
PALMA DE MALLORCA (tráva, dotace 783 655 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Medveděv (1-Rus.) - Ruud (5-Nor.) 7:5, 6:1
Querrey (USA) - Bautista (3-Šp.) 6:3, 7:6 (7:4)
Carreňo (4-Šp.) - Thompson (Austr.) 6:4, 6:4
Mannarino (Fr.) - F. López (Šp.) 6:4, 3:6, 6:3.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík