Hlavní obsah

Jsem blízko tomu hráz Djokovič - Nadal prolomit, věří si před Wimbledonem Federer

LONDÝN

Švýcarský tenista Roger Federer přijel do Londýna opět v nově vyvedené kolekci oblečení a především s jasnou vizí. Chce ve Wimbledonu dokázat, že jeho doba panování není pryč a myslí na sedmý titul.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Roger Federer chce sedmý titul ve Wimbledonu

Článek

Na trávě v All England Clubu naposledy Federer vyhrál v roce 2009. Od té doby v Londýně dvakrát vypadl ve čtvrtfinále, předloni s českým ranařem Tomášem Berdychem a v minulém ročníku ho zastavil Francouz Jo-Wilfried Tsonga.

"Chci letos dopadnout lépe, musím dojít dál, protože na to mám," řekl třicetiletý Federer na tiskové konferenci ve Wimbledonu po tréninku. "Měl jsem v poslední době možná méně štěstí, soupeři byli příliš dobří nebo já nehrál nejlépe. Nejspíš to byla kombinace všeho, ale teď chci jít dál. Sedmý titul by byl ohromný."

Jen dva hráči ovládli wimbledonskou dvouhru mužů sedmkrát. Prvním byl britský hráč Willie Renshaw, který hrál koncem devatenáctého století a pětkrát byl jako obhájce titulu nasazen rovnou do finále, a po něm útočně laděný Pete Sampras.

Federer vyhrál 16 grandslamových titulů, ale naposledy se radoval v lednu 2010 na Australian Open. Od té doby si všech devět vavřínů mezi sebe rozdělili Srb Novak Djokovič a Španěl Rafael Nadal. Federer teď chce jejich šňůru rozetnout.

"Pořád spolu (Djokovič a Nadal) hrají finále, což je pro ně dobré a pro nás ostatní těžké, ale myslím, že jsem blízko, aby jejich hráz prolomil. A snad už tady ve Wimbledonu," řekl Federer. "Doufejme, že přichází můj čas," vzýval kouzlo trávy, na které dokáže zaútočit stylem servis-volej a účinný je i jeho bekhendový čop.

Proti Federerovi, který letos bude mít na oblečení značku svého jména RF vyvedenou v zelené barvě, teoreticky hraje věk. Po třicítce dokázal vyhrát grandslam pouze Američan Andre Agassi před devíti lety na Australian Open. "Letos má velkou šanci, vsadil bych na něj," tipoval John McEnroe přesto Federera na vítěze.

V All England Clubu Federer zvítězil poprvé v roce 2003, další tituly přidal v letech 2004, 2005, 2006, 2007 a 2009. "Každý je krásný, každý je neobyčejný a je jedno, jestli je tady ve Wimbledonu číslo dva, pět, sedmnáct nebo sedm. Během dvou tří týdnů se může stát hodně špatných i dobrých věcí, a pokud člověk dokáže projít až do konce, je to nádherný pocit. O tom sním," řekl.

V případě titulu by Federer nejen posedmé vyhrál Wimbledon, ale zároveň by se vrátil po více než dvou letech na pozici světové jedničky. Federer se ale k postu prvního muže žebříčku neupíná. "Trofeje jsou hlavním zdrojem motivace. Být první je krásný pocit, ale ten už jsem zažil. Hlavní jsou výhry," řekl Švýcar.

Reklama