Hlavní obsah

Djokovič - Mayer 6:4, 6:1, 6:4Světová jednička vyzve v semifinále Wimbledonu Federera

Londýn
Aktualizováno

První hráč světového žebříčku Novak Djokovič a šestinásobný šampión z londýnské trávy Roger Federer se letos utkají v semifinále Wimbledonu. Oba ve čtvrtfinále jednoznačně přehráli své soupeře. Obhájce titulu Djokovič porazil 6:4, 6:1 a 6:4 Němce Floriana Mayera, švýcarský tenista deklasoval 6:1 a dvakrát 6:2 Rusa Michaila Južného.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Novak Djokovič se raduje z postupu

Článek

Počtvrté za sebou postoupila do semifinále Wimbledonu domácí naděje Andy Murray. Čtvrtý nasazený díky lépe zvládnutým koncovkám porazil 6:7, 7:6, 6:4 a 7:6 Španěla Davida Ferrera. O finále si zahraje s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou, který zopakoval loňskou účast mezi čtyřmi nejlepšími díky výhře 7:6, 4:6, 7:6 a 6:2 nad Němcem Philippem Kohlschreiberem. Ať postoupí kdokoliv z nich, bude to pro něj premiérové wimbledonské finále.

Federer před zraky prince Williama a jeho manželky Kate, kteří se po příchodu do královské lóže dočkali bouřlivých ovací, prolétl zápasem s Južným ve velkém stylu. Neprojevily se na něm žádné problémy se zády, která si nechal ošetřovat během osmifinále, a úvodní set zvládl za osmadvacet minut se ztrátou jediného gamu.

V dalších dvou setech jich soupeři povolil jen po dvou. "Myslím, že jsem dneska hrál skvěle. Moje hra se na něj hodí, ve všech setech rychle ztrácel," řekl Federer, který Južného porazil počtrnácté ze čtrnácti vzájemných utkání.

Agassi s Grafovou rovněž přítomni

Švýcarský tenista postoupil do svého 32. grandslamového semifinále, čímž překonal rekord Američana Jimmyho Connorse. Ve Wimbledonu je mezi posledními čtyřmi poprvé od roku 2009, kdy také naposledy slavný turnaj vyhrál. "Jsem extrémně šťastný, že jsem tady ve Wimbledonu znovu v semifinále," poznamenal.

Vedle vévody a vévodkyně z Cambridge jeho zápas sledovali i manželé Andre Agassi a Steffi Grafová, někdejší wimbledonští šampióni. "Myslím, že je inspirující, když se přijdou podívat členové královské rodiny a legendy našeho sportu. Je to skvělé pro tenis," komentoval to třetí hráč světa.

Djokovič bere semifinále jako výzvu

Djokovič v úvodu prvního setu zápasu s Mayerem ztratil podání, ale brejk si vzal záhy zpět a už nedal německému soupeři šanci. Celkem zaznamenal padesát vítězných úderů oproti čtrnácti Mayerovým. "Chvíli mi trvalo zvyknout si na podmínky, protože jsem poslední tři zápasy hrál pod střechou. Bylo trochu větrno, ale celkově jsem se svým výkonem spokojený," řekl srbský tenista v rozhovoru na kurtu.

V koncovce třetího setu zvládl ošemetnou situaci, když při podání na vítězství v zápasu za stavu 5:4 odvracel tři brejkboly. Utkání nakonec ukončil esem. "Florian měl ve třetím setu několik šancí vrátit se do zápasu, ale v důležitých chvílích jsem udržel nervy na uzdě," uvedl Djokovič, který se už těší na zápas s Federerem. "Je vždycky příjemné hrát s Rogerem. Na trávě je to výzva," dodal.

Už se těší na zápas s Federerem. Na okruhu ATP se utkali šestadvacetkrát včetně nedávného semifinále Roland Garros, v němž byl úspěšnější Djokovič. Na trávě však budou spolu hrát vůbec poprvé. "Je vždycky příjemné hrát s Rogerem. Na trávě je to výzva," dodal Srb.

Murray vyřadil Ferrera a o finále se utká s Tsongou

Murray na Centrálním dvorci prohrával v úvodním setu už 2:5, ale ztrátu smazal a vynutil si zkrácenou hru. V ní měl však navrch španělský tenista. Tie-break rozhodoval i o osudu druhé sady a Ferrer v něm vedl 5:2 a 6:5. Čtvrtý nasazený však setbol odvrátil, vyhrál 8:6 a srovnal krok.

Ve třetím setu se Murraymu povedl klíčový brejk v koncovce, takže ho vyhrál 6:4. K podobnému úspěchu měl nakročeno i ve čtvrté sadě, kdy za stavu 4:4 vedl při podání soupeře 40:15, ale Ferrer tentokrát brejkboly odvrátil. Vzápětí museli za stavu 5:5 oba aktéři odejít do šaten kvůli dešti. Když se vrátili, rozhodovalo se po dalších dvou gamech znovu v tie-breaku. Murray proměnil hned první mečbol a vyhrál 7:4.

V cestě do vysněného finále mu na rozdíl od posledních dvou let nebude stát Španěl Rafael Nadal, kterého překvapivě vyřadil český tenista Lukáš Rosol. Tentokrát se domácí naděje utká s Tsongou, s nímž má výbornou bilanci. Murray ho porazil v pěti ze šesti vzájemných zápasů včetně obou duelů na trávě.

Wimbledon, mezinárodní tenisové mistrovství Anglie (tráva, dotace 16,06 miliónu liber):
Muži:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (1-Srb.) - Mayer (31-Něm.) 6:4, 6:1, 6:4, Federer (3-Švýc.) - Južnyj (26-Rus.) 6:1, 6:2, 6:2, Murray (4-Brit.) - Ferrer (7-Šp.) 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 6:4, 7:6 (7:4), Tsonga (5-Fr.) - Kohlschreiber (27-Něm.) 7:6 (7:5), 4:6, 7:6 (7:3), 6:2.
Smíšená čtyřhra - 2. kolo:
Fleming, Hsieh Su-Wej (Brit./Tchaj-wan) - Kúreší, Hlaváčková (7-Pák./ČR) 6:3, 6:7 (5:7), 6:1.
Junioři:
Čtyřhra - 1. kolo:
Galarza, Martínez (6-Arg.) - Masur, Šafránek (Něm./ČR) 6:4, 7:5.
Juniorky:
Dvouhra - 2. kolo:
Siniaková (6-ČR) - McPhillipsová (USA) 6:1, 6:7 (5:7), 6:1, Bouchardová (5-Kan.) - Krejčíková (ČR) 6:4, 6:3.
Dvouhra - 3. kolo:
Šaripovová (Uzb.) - Siniaková (6-ČR) 3:6, 6:1, 6:3.
Čtyřhra - 1. kolo:
Krejčíková, Roscaová (ČR/Rum.) - Maciejewská, Rosatellová (Pol./It.) 6:3, 6:4.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články