Hlavní obsah

Kvitová začne obhajobu na Turnaji mistryň s Radwaňskou. Je však ve stínu Sereny a Azarenkové

Istanbul

Petra Kvitová předvedla minulý rok na Turnaji mistryň senzační tažení za titulem a byla jen krůček od trůnu světové jedničky. Letos sice triumf obhajuje, ale favoritkou na trofej rozhodně není. Před začátkem elitního turnaje v Istanbulu patří mezi žhavé adeptky na prvenství především Serena Williamsová, Viktorie Azarenková a také světová dvojka Maria Šarapovová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Kvitová začíná obhajobu na Turnaji mistryň.

Článek

Česká tenistka může těžit z relativně příznivějšího losu, který ji zařadil do Bílé skupiny spolu s Ruskou Šarapovovou, Polkou Agnieszkou Radwaňskou a debutující Italkou Sarou Erraniovou. Na úvod se střetne v úterý od 16 hodin s Radwaňskou (vysílá Eurosport).

"Nemůžete si vybírat, s kým se chcete utkat ve skupině. Všech osm hráček jsou skvělé tenistky, které mají za sebou výbornou sezónu," uvedla po losu diplomaticky Kvitová.

Turnaj mistryň 2012:
Červená skupina:
Azarenková (Běl.)
S. Williamsová (USA)
Li Na (Čína)
Kerberová (Něm.).
Bílá skupina:
Šarapovová (Rus.)
A. Radwaňská (Pol.)
Kvitová (ČR)
Erraniová (It.).

Tenistka z Fulneku loni prožila vynikající sezónu, z níž vyčníval především grandslamový titul z Wilmbledonu a také vynikající závěr roku ozdobený právě triumfem v Istanbulu a také ve Fed Cupu. Letos by si ráda vítězné momenty na Turnaji mistryň v hale Sinan Erden Dome zopakovala. "Udělám pro to maximum. Pamatuju si na skvělou podporu, kterou jsem tu loni měla. Už se těším, až budu znovu na kurtu," svěřila se aktuální světová šestka.

Všechny zápasy budou těžké

V této sezóně svěřenkyně Davida Kotyzy nesbírala takové úspěchy jako loni, ale dokázala se například dostat do semifinále Australian Open a French Open a vyhrála turnaje v Montrealu a New Havenu. Před začátkem turnaje v Istanbulu ji také může dodat sebevědomí fakt, že kromě Marie Šarapovové má s ostatními soupeřkami výrazně kladnou bilanci.

S Ruskou na okruhu prohrála čtyři ze šesti zápasů, zatímco s Radwaňskou i Erraniovou má shodnou bilanci 3:0. Šarapovová má kladné skóre se všemi soupeřkami ze skupiny a patří k hlavním favoritkám na postup.

"Když se sem dostanete, je vám jasné, jaká úroveň zápasů vás čeká. Všechny zápasy budou, bez ohledu na to v jaké skupině jste, mimořádně těžké," uvědomuje si Šarapovová, která letos triumfovala na grandslamovém French Open.

Z pozice světové dvojky by měla patřit i k hlavním kandidátkám na celkové vítězství na Turnaji mistryň. Jenže poslední výsledky spíše naznačují, že šampiónka vzejde z červené skupiny, a to z dvojice posledních finalistek US Open - Serena Williamsová, Viktoria Azarenková.

Ve hře je téměř pět miliónů dolarů

Sereně Williamsové sice patří až třetí místo na žebříčku, ale velkým turnajům letos jasně dominuje. Ovládla Wimbledon, US Open a olympiádu a světové dvojce Šarapovové uštědřila tři potupné porážky.

"Je mi jedno, s kým a kdy tady budu hrát. Jsem hlavně ráda, že tady mohu být. Jsem ve skupině s Viktorií, takže to bude hodně dobré," těšila se na start turnaje v Istanbulu Serena Williamsová.

Azarenkové stačí k udržení první příčky na žebříčku vyhrát dva zápasy ve skupině. Pokud se jí to nepodaří, může ji sesadit Šarapovová

Tenistky si na prestižním turnaji rozdělí dotaci 4,9 miliónů dolarů (cca 93 miliónů korun). Kdo si dokráčí pro titul bez porážky, může se těšit na sumu 1,75 miliónu dolarů.

Úterní program (začátek 16:00 SELČ):
A. Radwaňská (4-Pol.) - Kvitová (6-ČR)
S. Williamsová (3-USA) - Kerberová (5-Něm.)
Šarapovová (2-Rus.) - Erraniová (7-It.).

Reklama

Související témata: