Hlavní obsah

Kvitová titul na Turnaji mistryň neobhájí! Kvůli nemoci se odhlásila

Istanbul

Česká tenistka Petra Kvitová neobhájí titul na Turnaji mistryň. Z prestižního turnaje v Istanbulu se kvůli zánětu průdušek odhlásila. Dvaadvacetiletá hráčka stihla odehrát pouze jeden zápas, když v úterý podlehla ve dvou setech Polce Agnieszce Radwaňské. V Bílé skupině ji nahradí Australanka Samantha Stosurová.

Foto: ČTK/AP

Petra Kvitová bojovala v zahajovacím duelu Turnaje mistryň marně.

Článek

"Je mi to líto, ale po konzultaci s lékaři jsme se rozhodli, že nebudu dál hrát. Odhlášení z turnaje je pro mě novinka. Jsem bojovnice a vždycky jsem chtěla hrát, ale opravdu se necítím dobře. Proto i s ohledem na nadcházející finále Fed Cupu letím domů," prohlásila Kvitová.

Rodačka z Bílovce se necítila ve své kůži už cestou na souboj s Radwaňskou, připisovala to však nervozitě.  "Klepala jsem se celý zápas, necítila se dobře a ani žaludek na tom nebyl nejlépe. Ráno jsme měla i průjem, ale horečku jsem neměla," řekla tenistka. "Když nejsem zdravá, nemůžu s těmi nejlepšími hrát, i proto jsem odstoupila."

Během zápasu naplno propukla viróza a večer po zápase se Kvitová cítila velmi špatně. "Nicméně rozhodla počkat do rána na lékařské vyšetření. To potvrdilo zánět průdušek," řekl Karel Tejkal, mluvčí fedcupového týmu.

Kvitová má nařízený pětidenní klid

Po tiskové konferenci zamířila Kvitová večer z Istanbulu domů, aby podstoupila další vyšetření. "První prognóza je pětidenní klid, takže její start ve finále není ohrožen," uvedl Tejkal. "Vůbec si nepřipouštím, že bych Fed Cup nehrála. Budu se snažit, abych mohla hrát, protože je to finále a hrajeme doma. Moc chci před našimi fanoušky, rodinou a kamarády znovu získat titul," řekla Kvitová.

Finále Fed Cupu proti Srbsku, v němž budou Češky obhajovat titul, se uskuteční 3. a 4. listopadu v pražské O2 areně. Kvitová by měla být jako šestá hráčka světa v utkání jedničkou českého týmu.

Kvůli nemoci visí otazník i nad plánovanou exhibicí s Ruskou Marií Šarapovovou (v pondělí 29. října v O2 areně). "Čekáme, jak se bude vyvíjet stav Petry a máme i varianty, že by nemohla nastoupit," řekl Tejkal. "Doufám, že proti Marii budu hrát. Pokud to půjde, nastoupím," uvedla Kvitová.

Dvaadvacetiletá vítězka dvou letošních turnajů WTA a semifinalistka Australian Open a Roland Garros, měla zdravotní komplikace už v únoru. Léčila zánět achilovky, bolavé koleno a následně kvůli nachlazení brala antibiotika. Střevní problémy měla Kvitová i na nedávném turnaji v Pekingu.

Před příští sezónou by měla Kvitová podstoupit podrobné lékařské vyšetření, aby se neopakovaly letošní potíže a do roku 2013 vstoupila bez komplikací. "Potřebujeme udělat preventivní kroky, abychom problémy odhalili dřív, než propuknou. Pokud nebude zdravá, nemůže hrát na nejvyšší úrovni," řekl její trenér David Kotyza v Turecku Radiožurnálu a deníku MF Dnes.

Reklama

Související témata: