Hlavní obsah

Berdych ve stopách Jágra. Trénuju ve vestě se závažím, říká tenista.

Praha

Česko dotáhl k triumfu v Davis Cupu, rok zakončil na výborném šestém místě světového žebříčku. Aby se nejlepší tuzemský tenista Tomáš Berdych ve svých sedmadvaceti letech posunul v nadcházejícím roce ještě výše a dočkal se i vysněného triumfu na grand slamu, absolvoval mimořádně náročnou fyzickou přípravu. „Většinu už mám naštěstí za sebou,“ směje se před svátky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Berdych se svou přítelkyní Ester na slavnostním galavečeru ankety Sportovec roku 2012.

Článek

Triumf v Davis Cupu vás společně s parťáky vynesl na trůn v anketě Sportovec roku hledající nejlepší kolektiv a také zařídil triumf ve Zlatém kanáru. Který moment z tažení za ziskem salátové mísy je nezapomenutelný?

Navždy celé finále. Byl to obrovský sen! Cíl, který jsme si dali před lety po návratu Radka Štěpánka do týmu. Cítili jsme, že máme velkou sílu a šanci uspět. Podařilo se nám to až po pěti letech, ale završili jsme cestu, kterou jsme chtěli jít.

Famózní roční bilanci v Davis Cupu jste uzavřel poměrem deset vítězství, jedna prohra. Cítil jste někdy krizi? Byl jste unavený velkým tlakem?

Každý zápas skrýval něco specifického. Odehrál jsem spoustu těžkých duelů. A moc mě mrzí poslední utkání s Ferrerem, které jsem prohrál. Ale jde o týmovou soutěž a jako tým jsme rok končili triumfem, to je nejdůležitější.

Měl jste čas si finále s odstupem pustit? Našel jste okamžik, jímž jste se kochal?

Neviděl jsem v kuse celou bitvu se Španělskem. Jen spoustu nejrůznějších záběrů. A také mraky fotek. Ale na detailní zkoumání záznamu nebyl čas. Ten bude teď, až se rozběhne sezóna a přijdou hluchá místa, kdy člověk čeká na zápasy, nebo v případě, že se rok nebude vyvíjet podle představ. Pak bude příjemné si hezké okamžiky oživit.

Když Djokovič dotáhl Srbsko k triumfu v Davis Cupu, v následujícím roce vyhrál tři grandslamy.

Já bych se spokojil i s jedním za život (směje se). A bylo by krásné, kdyby přišel už v nadcházejícím roce. Je to největší cíl, k němuž se chci do zbytku kariéry upnout. Pokud se triumf na některém ze čtyř největších turnajů podaří kdykoliv, bude to skvělé.

Má úspěch v Davis Cupu spojitost s výkonností v nadcházející sezóně?

Je pravda, že spousta hráčů po triumfu v Davis Cupu zažila hodně povedenou sezónu. Nejen Djokovič. Hodně z úspěchu Srbů vytěžil v další sezóně i Tipsarevič, našel bych další příklady. Uvidíme, jak se náš triumf promítne do mé formy.

Po Davis Cupu jste kromě dovolené zmiňoval brutální fyzickou přípravu, která vás čeká. Už jste ony nelidské tréninkové dávky spolykal?

Už jsem velkou část absolvoval. Nebylo moc času ideálně odpočívat, protože se nakupila spousta společenských akcí, což fyzickou přípravu udělalo ještě náročnější. Před startem nové sezóny mě ještě čeká pár dnů drilu, dva týdny po svátcích budou i přes turnaje zaměřené na rozehrání a doladění fyzického objemu.

Je ve vaší kondiční přípravě něco specifického nebo v nabitém kalendáři vše absolvujete na dvorci?

Většina cvičení se odehrává mimo kurt. Už dlouho se snažím zapojit do přípravy vestu se závažím jako Jarda Jágr. Letos jsem na přípravu zůstal v Česku, takže se vše odehrálo v hale. Párkrát jsem byl v minulosti v zahraničí v teplém podnebí, kde jsou možnosti pochopitelně trošku širší. Ale ať jste kdekoliv, program jde poskládat k maximální spokojenosti.

Jágr má vestu s dvacetikilogramovou zátěží...

Ta moje má jen osmnáct kilo. Jarda je trošku starší, proto si nakládá více. Navíc já musím běhat po svých, zatímco on se vozí na bruslích, proto ten rozdíl (směje se). Ale vážně. Mám ji na sobě při běhání na dráze či výbězích do schodů, při skákání po jedné noze či snožmo. Absolvuju v ní i různá cvičení s medicinbalem.

V letošním roce byl váš turnajový kalendář neuvěřitelně nabitý. Upravíte své aktivity v nadcházející sezóně?

Nebudu hrát olympiádu, ale jinak je dost striktní pravidlo, že coby hráč první třicítky mám většinu turnajů povinných. Program je nalajnovaný, moc velká možnost narýsovat si kalendář podle vlastní vůle není. Ale pokud budu hrát hodně zápasů, půjde o vyjádření dobré formy a mých vítězství. Když budu muset řešit starosti s hledáním termínu pro odpočinek a regeneraci, půjde o příjemné trable. Horší bude, pokud bych měl volno a chyběl mi herní rytmus. To by značilo špatné výsledky.

Jak prožijete nadcházející sváteční dny? Budete odpočívat nebo vás čeká trénink?

Do třiadvacátého mám tréninkový plán, večer pak pojedu k rodičům do Valašského Meziříčí. A pětadvacátého po obědě odlétám do Abú Zabí, kde hraju turnaj. Svátky v mém podání budou krátké a svižné. Ale na Štědrý den jsem si naordinoval volno. Alespoň jeden den před odletem, abych šel do letadla odpočinutý.

Vůbec se během svátků neuvidíte s přítelkyní Ester?

Společně si uděláme Vánoce trošku dříve. Na Štědrý den budu s rodiči.

Zvládl jste v nabitém kalendáři zaopatřit vše, čím chcete potěšit blízké?

Řeším nákup dárků průběžně celý rok – sbírám je na cestách. Využil jsem hlavně nedávný návrat z dovolené, kdy jsme se zastavili na čtyři dny v Dubaji, kde jsem všechno úplně vyladil.

Zlatý kanár
Absolutně
Daviscupový tým
Hráč roku
Berdych
Hráčka roku
Kvitová
Deblista
Štěpánek
Deblistka
Hradecká
Debl
Hlaváčková Hradecká

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík