Hlavní obsah

Obětují Štěpánka v Austrálii? V extrémním vedru má odehrát dva zápasy za sebou

Sydney

Tenisová sezóna se v Austrálii už rozběhla na plné obrátky a první grandslamový vrchol roku se kvapem blíží. A hráčům se u „protinožců“ vrací starý známý strašák v podobě extrémního vedra, které nyní kontinent na jižní polokouli sužuje. Mimořádně těžké podmínky si už zítra dost možná dosyta užije i český daviscupový hrdina Radek Štěpánek.

Foto: Jaroslav Ožana

Radek Štěpánek má odehrát v extrémním vedru v Sydney dva zápasy za sebou.

Článek

V Sydney, které tradičně hostí jeden z přípravných turnajů před Australian Open, mají v úterý panovat až 43stupňová vedra. Pořadatelé turnaje budou průběžně zvažovat, zda pošlou v takto extrémním počasí hráče na kurt.

Pro mnohé tenisty můžou podobně vysoké teploty znamenat vážnou hrozbu pro zdraví, na což by mohl doplatit zejména Štěpánek, jenž má hodinu před pravým polednem zahájit zápas ve dvouhře se Španělem Garciu-Lopezem, a poté by měl hned nastoupit po boku Leandra Paese k duelu ve čtyřhře proti páru Roger-Vasselin, Simon.

Podobný program by měla absolvovat i Ruska Maria Kirilenková. Zatímco některé tenisty extrémní vedra děsí, pro jiné neznamenají žádný velký problém. Třeba pro domácího Australana Marinka Matoševiče, jenž doufá, že jeho derby proti známějšímu krajanovi Bernardu Tomičovi pořadatelé neodloží.

Ať je klidně padesát stupňů...

„Strašně se na to těším. Chci, aby zítra bylo co nejtepleji. Doufám, že se pravidlo o vedru neuplatní. Mám za sebou výbornou přípravu a jsem zvědavý, jak na tom doopravdy jsem. Ale vím, že to určitě zvládnu. Chci, aby byly rekordní teploty, klidně padesát stupňů," přál si podle listu The Sydney Morning Herald Matoševič, jehož zápas je na programu v 6 hodin večer tamního času.

Dámský okruh WTA má pravidlo o extrémních teplotách, které umožňuje desetiminutovou přestávku mezi druhým a třetím setem, pokud o ni některá z hráček požádá, a to v případě, že teplota hrací plochy přesáhne 34 stupňů Celsia.

Mužský okruh žádné podobné pravidlo nemá a opatření ochraňující zdraví tenistů je tak v rukou organizátorů jednotlivých turnajů. V Sydney se mají řídit podle tzv. indikátoru Wet Bulb Globe Temperature, který zahrnuje rychlost větru, teplotu vzduchu i hrací plochy, vlhkost vzduchu a sluneční záření. Stejný ukazatel je využíván i pro armádní potřeby.

Wozniacká se chce opálit

Organizátoři v pondělí vydali prohlášení, v němž ujistili, že budou počasí monitorovat a zároveň budou připraveni do programu zápasů zasáhnout. „Jde o dynamický proces zahrnující aktuální konzultace s poradci. Bere v potaz všechny okolnosti a neopírá se pouze o předem stanovený teplotní práh či meteorologické podmínky," stojí mimo jiné v prohlášení.

Na grandslamovém Australian Open se už kvůli vedru i přerušovaly zápasy. Naposledy se tak stalo v roce 2009, kdy na centrálním dvorci vyšplhala teplota až na 42 stupňů během čtvrtfinále mezi Serenou Williamsovou a Světlanou Kuzněcovovou. Obě hráčky následně čekaly až se v aréně Roda Lavera zatáhne střecha, která měla tlumit sluneční paprsky.

Ruská tenistka, která se mimochodem v úterý utká s Caroline Wozniackou, na čtyři roky starou událost nevzpomíná zrovna v dobrém.

„Zastavili zápas a začali zatahovat střechu. Podle mě ani není povolené utkání jen tak přerušit. Týkalo se to také jen mého duelu, na ostatních kurtech se normálně hrálo dál. myslím si, že to není správné, přerušení může zápas totálně otočit," zlobí se ještě po letech Kuzněcovová, která tehdy ve čtvrtfinále vypadla.

Vedra se překvapivě neobává ani Dánka Wozniacká. „No krása. Můžu se opálit a trochu si spálit nohy," smála se po nedělní výhře nad Urszulou Radwaňskou. „ Je to přeci pro obě hráčky stejné. Musíte se soustředit na to, co děláte a vykašlat se na vedro. Ale pravdou je, že tady v Austrálii je někdy pěkný horko," dodala někdejší světová jednička.

Reklama

Související témata: